Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Καταδικάστηκαν, αλλά είναι ελεύθεροι

Βαριές ποινές επιβλήθηκαν χτες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε εφτά από τους 13 καταπατητές 1.200 στρεμμάτων αναδασωτέας δασικής έκτασης στην περιοχή Βαγιάτι Πεντέλης. Κανένας, όμως, από αυτούς δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, γιατί οι δικαστές δέχτηκαν το αίτημά τους για αναστολή εκτέλεσης των ποινών με περιοριστικούς όρους (2 εκατ. δρχ. χρηματική εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα), μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Το δικαστήριο, μετά από ακροαματική διαδικασία ενός περίπου μήνα, κήρυξε ένοχη τη μεγαλοδικηγόρο Μαρία Παπαγεωργίου - Θεοδωράκη, σύζυγο εν ενεργεία μέλους του Συμβουλίου της Επικρατείας και της επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 χρόνων για «απάτη και χρήση πλαστού εγγράφου, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος».

Σε ποινή κάθειρξης 14 χρόνων και έξι μηνών καταδικάστηκαν, επίσης, οι Χαράλαμπος Γεωργόπουλος, ΝικόλαοςΒατάλας, Μιχαήλ Φιλόπουλος, Δημήτριος Αράπογλου, Αλέξανδρος Αγγελής και Ανδρέας Βασιλειάδης, που αντιμετώπιζαν επιπλέον την κατηγορία της ψευδούς καταμήνυσης. Στα παιδιά του Χαρ. Γεωργόπουλου, Γεώργιο, Κανέλλο και Αριστοτέλη, καθώς και στον κατηγορούμενο Βίκτορα Ζαφειράτο, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων για ψευδορκία. Σε όλους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, ενώ το δικαστήριο τους τιμώρησε και με τριετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Αθώοι κηρύχτηκαν με την ίδια απόφαση ο υποθηκοφύλακας Κρωπίας Παν. Σακκόπουλος και ο συμβολαιογράφος Δημ. Δημητρέλλος, οι οποίοι κρατούνταν προσωρινά στις φυλακές από τη μέρα της απολογίας τους στον ανακριτή.

Προφυλακισμένη ήταν και η Μαρία Παπαγεωργίου - Θεοδωράκη, η οποία, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, είχε καταστρώσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 σχέδιο καταπάτησης 2.500 στρεμμάτων δασικής έκτασης συνολικά, όταν ήταν νομική σύμβουλος της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Για το σκοπό αυτό, συνέστησε σωματείο με την επωνυμία «Η Μεγαλόχαρη» και, βάσει πλαστού συμβολαίου πώλησης 1.200 στρεμμάτων από τη Μονή Πεντέλης στον Χ. Γεωργόπουλο, πούλησε στα μέλη του σωματείου 600 οικόπεδα συνολικής αξίας 24 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ