Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩ 2000
Στην τελική ευθεία

Πορτογαλία - Γαλλία και Ολλανδία - Ιταλία τα ζευγάρια των ημιτελικών

Ο Λουίς Φίγκο μεγάλο αστέρι της Πορτογαλίας
Ο Λουίς Φίγκο μεγάλο αστέρι της Πορτογαλίας
Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η φετινή διοργάνωση του ΕΥΡΩ, όπου αισίως έφθασε στην ημιτελική του φάση, οι αγώνες της οποίας θα διεξαχθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη. Εκεί θα τεθούν αντιμέτωπες η Πορτογαλία με τη Γαλλία και η Ιταλία με την Ολλανδία, που ήταν οι τέσσερις νικήτριες των προημιτελικών. Το Σαββατοκύριακο ξεκαθάρισε το τοπίο όπου οι τέσσερις χώρες κατάφεραν -άλλες σχετικά εύκολα και άλλες με περισσότερη δυσκολία- να πάρουν τα τέσσερα εισιτήρια που οδηγούν στα ημιτελικά. Ας δούμε τι έγινε.

Ιπτάμενοι Ολλανδοί... γιουγκοσλαβική αεράμυνα

Με ένα... υγιεινό περίπατο οι Ολλανδοί σφράγισαν το εισιτήριο για τα ημιτελικά επικρατώντας των Γιουγκοσλάβων με το επιβλητικό 6-1. Οι «οράνιε» στην καλύτερή τους εμφάνιση μέχρι σήμερα στη διοργάνωση, δεν άφησαν περιθώρια στους αντιπάλους του να αντιδράσουν. Με κορυφαίο τον Κλάιφερτ που σημείωσε τέσσερα γκολ (24΄, 38΄, 51΄, 53΄) και τον Οφερμαρς να πετυχαίνει τα αλλά δύο (77΄-89΄)... κατέστρεψαν τη «χάρτινη» άμυνα των Πλάβι που φαίνονταν ανήμποροι να αντιδράσουν. Και εάν δεν υπήρχε και ο Κράλι κάτω από τα δοκάρια, ίσως το σκορ να ήταν ακόμη μεγαλύτερο για τους γηπεδούχους. Το μόνο που κατάφεραν να κάνουν ήταν να σημειώσουν το γκολ της τιμής στο τελευταίο λεπτό με τον Μιλόσεβιτς.

Απλά και... όμορφα

Χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα η Πορτογαλία συνέχισε την πορεία της προς το θρίαμβο επικρατώντας και της Τουρκίας με 2-0. Οι «Λουζιτανοί» ζουν μέρες του 1984, όταν και τότε η σπουδαία ομάδα των Φερνάντο Γκόμεζ, Ζοντάο, Πίντο κλπ, κατάφερε να προκριθεί στην τετράδα. Ο Ουμπέρτο Κορέλιο και οι παίκτες του ξέρουν πολύ καλά ότι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα. Γι' αυτό και δε θέλουν τη φετινή να την αφήσουν να πάει χαμένη. Στον αγώνα με την Τουρκία για άλλη μια φορά παρουσίασαν ένα οργανωμένο σύνολο, όπου το... πρώτο βιολί, ο Λουίς Φίγκο, έκανε και πάλι το έργο του. Μετά από δυο δικές του σέντρες ο Νούνο Γκόμεζ στο 44' και στο 56' σημείωσε τα 2 γκολ και τελείωσε ουσιαστικά το παιχνίδι. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο διάστημα αυτό μεσολάβησε ένα χαμένο πέναλτι των Τούρκων, αφού ο Βίκτωρ Μπαΐα είπε... «όχι» στον Χακάν Σουκούρ.

Κι όμως προχωρά...

Χωρίς να πείσει για μια ακόμη φορά για την αγωνιστική της εικόνα, αλλά παίρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα, η Ιταλία φιγουράρει πλέον στα ημιτελικά. Το 2-0 επί των κουρασμένων και με πολλές ελλείψεις Ρουμάνων ήρθε χάρις σε δυο γκολ -του Τότι (33`) και του Ινζάγκι (43΄)- σε ανύποπτες φάσεις παρά στη γενική απόδοση των Ιταλών. Αυτή για άλλη μια φορά κυμάνθηκε στη γνωστή αμυντική τακτική, όπου το αποτέλεσμα είναι αυτοσκοπός. Η αποβολή του Χάτζι έσβησε και την τελευταία ελπίδα της Ρουμανίας να ανατρέψει τα διαγραφόμενα.

Ιδρωσε από κόπο και... αγωνία

Μπορεί να τρόμαξε, να... καρδιοχτύπησε, αλλά τελικά η Γαλλία χαμογέλασε τελευταία παίρνοντας τη νίκη με 2-1 επί της Ισπανίας και το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Οι πρωταθλητές Κόσμου με κορυφαίο τον Ζιντάν που πέτυχε το πρώτο γκολ (το άλλο ο Τζορκαέφ στο 44΄) πήραν δίκαια τη νίκη, αν και δεν ήταν λίγες οι φορές που τρόμαξαν από τους αξιόμαχους Ισπανούς. Αρχικά όταν οι τελευταίοι ισοφάρισαν στο 38` με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μεντιέτα και άλλη μια φορά ένα λεπτό πριν το τέλος. Μοιραίος παίκτης για τους «φούριος ρόχας» ήταν ο καλύτερός τους μέχρι χτες Ραούλ, ο οποίος στο 89΄ αστόχησε σε χτύπημα πέναλτι και έχασε την ευκαιρία να πάει το παιχνίδι σε παράταση. Ετσι οι «τρικολόρ» διατήρησαν ακέραιες τις ελπίδες τους για να διεκδικήσουν και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ