Τετάρτη 12 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Ασυμβίβαστη στάση απέναντι στις συμβιβασμένες ηγεσίες

Σχόλιο του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ

Σχολιάζοντας τα όσα είπε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Η δήλωση του κ. Πολυζωγόπουλου είναι καθαρά προβοκατόρικη, είναι η συνέχεια στον κατήφορο που έχει πάρει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρός της. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ προσπαθεί να συγκαλύψει το ρόλο της για όλη αυτή την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ταυτόχρονα να πολώσει τους εργαζόμενους για να μπορεί καλύτερα να κάνει τη δουλιά και την αποστολή της. Να ξεπουλά τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που ανυποχώρητα παλεύει από ταξικές θέσεις, έχει αποδείξει, όχι τώρα, μα σε μια μακρόχρονη πορεία, ότι δε σταμάτησε ποτέ να διεκδικεί τα δικαιώματα της εργατικής τάξης απέναντι στους βιομηχάνους, στους ταξικούς αντιπάλους, στις πολιτικές δυνάμεις που κάθε φορά υλοποιούν και προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου με την αντεργατική πολιτική. Δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή στην ιστορία του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού ταξικού κινήματος που να συμβιβάστηκε απέναντι στους εργοδότες και το κεφάλαιο.

Ενα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ήταν: Ταυτόχρονα με τη σθεναρή στάση του να αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Είχε ταυτόχρονα και ασυμβίβαστη στάση απέναντι στις συμβιβασμένες ηγεσίες και στις δυνάμεις που μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα υπονόμευαν και ξεπουλούσαν τα συμφέροντα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο συμπέρασμα για τους ίδιους τους εργαζόμενους σήμερα. Οτι θα πρέπει να οικοδομούν την ενότητά τους με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα, τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους και όχι τα συμφέροντα που κάθε φορά υλοποιούνται από τις συμβιβασμένες ηγεσίες, για να υπηρετούνται οι γενικότερες επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι κινητοποιήσεις που έγιναν αυτό το διάστημα από τη ΓΣΕΕ, έγιναν μόνο και μόνο κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, κάτω από τη μεγάλη όξυνση των προβλημάτων. Και έγιναν με έναν σκοπό. Να παραπλανούν τους ίδιους τους εργαζόμενους, να εκτονώνουν τις διαθέσεις τους, να συγκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις. Δηλαδή, να υπογράφουν τέτοιες απαράδεκτες αντεργατικές συμφωνίες, όπως ήταν αυτή με τα 77 λεπτά αύξηση που δόθηκαν στο κατώτερο μεροκάματο και την οποία προσυπέγραψαν με εντολή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των βιομηχάνων. Αυτή την περίοδο έχουν μια συγκεκριμένη και πολύ σαφή επιδίωξη οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που ηγούνται στη ΓΣΕΕ. Να οργανώνουν "κινητοποιήσεις" τέτοιες που να είναι ανώδυνες για την πλουτοκρατία μόνο και μόνο να απορροφούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια που δυναμώνει, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και των βιομηχάνων. Θέλουν να καναλιζάρουν αυτή τη δυσαρέσκεια και να την αξιοποιήσουν για να έρθει το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από απ' αυτό που έκανε η ΝΔ και η ΔΑΚΕ όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Επομένως, δεν είναι κριτήριο αν έγιναν μια ή δύο κινητοποιήσεις, αλλά πού κατέληξαν, πιο ήταν το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ήταν το ξεπούλημα που έκανε η ΓΣΕΕ.

Σε καμιά περίπτωση, η ΓΣΕΕ, δεν αμφισβητεί το ρόλο και τις επιδιώξεις των βιομηχάνων, δε συγκρούεται και δεν αντιτίθεται με αυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ