Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΟΥΔΑΝ
«Τελεσίγραφο» εκεχειρίας στο Νταρφούρ...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε, σε ομόφωνο ψήφισμά του, την κυβέρνηση και τους αντάρτες της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία «έως τις 30 Απρίλη», προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα βρεθούν υπόλογοι για τις πράξεις τους» όσοι μπλοκάρουν την επίτευξη συμφωνίας και «παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε ομόφωνα την υποστήριξή του στις ατέρμονες ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Αμπούτζα της Νιγηρίας μεταξύ σουδανικής κυβέρνησης και ανταρτών του Νταρφούρ υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ). Σε άλλο σημείο χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ (10 Μάρτη) για κατ' αρχήν παράδοση της αποστολής των 7.000 στρατιωτών του Οργανισμού σε «ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ» στο δυτικό Σουδάν.

Στο ίδιο ψήφισμα εκφράζεται η ανησυχία μόνιμων και μη μόνιμων μελών πως η «επίμονη βία στο Νταρφούρ» ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά «και το υπόλοιπο Σουδάν, την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα την ασφάλεια του γειτονικού Τσαντ». Λίγη ώρα μετά την έκδοση της απόφασης, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον δήλωσε πως το επόμενο βήμα του ΟΗΕ, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου της 30ής Απρίλη, θα είναι η κατάρτιση μίας λίστας προσώπων που θα υποστούν διεθνείς κυρώσεις με το αιτιολογικό πως παρεμποδίζουν την επίτευξη ειρήνης στο δυτικό Σουδάν...

Σε ξεχωριστή δήλωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την πρόσφατη ένταση των συγκρούσεων κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του Τσαντ με το Νταρφούρ και την παράταση των ένοπλων συγκρούσεων στα νότια σύνορα του Σουδάν με τη γειτονική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Τσαντ...

Πάντως, χτες, εκπρόσωπος των ανταρτών του «Ενωμένου Μετώπου για Αλλαγή» (FUC) στο ανατολικό Τσαντ, το οποίο αντιτίθεται στην εξουσία του Προέδρου Ιντρις Ντέμπι, ανακοίνωσε πως οι ανταρτικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον την ανατολική πόλη Μόνγκο (περίπου 400 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Ντζαμένα) μετά τις επιδρομές και τις ένοπλες επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, αργότερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τσαντ διέψευσε την κατάληψη της πόλης Μόνγκο απ' τις δυνάμεις των ανταρτών.

Οι σφοδρές επιθέσεις ανταρτών κατά της κυβέρνησης του Προέδρου του Τσαντ άρχισαν πριν από ένα εξάμηνο και πυκνώνουν όσο πλησιάζει ο χρόνος διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο μήνα. Το «στρατηγείο» του FUC βρίσκεται, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, σε περιοχές της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ, πράγμα που επιδεινώνει τελευταία τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Σουδάν και το Τσαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ