Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά τις απώλειες

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Παρά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι δυνάμεις καταστολής της βασιλικής κυβέρνησης του Νεπάλ ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον των χιλιάδων πολιτών που συνέχιζαν χτες να διαδηλώνουν στη χώρα αξιώνοντας την αποκατάσταση της δημοκρατίας που κατέλυσε ο μονάρχης Γκιανέντρα τον Φλεβάρη του 2005.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καντιπούρ», βασικός στόχος των δυνάμεων καταστολής ήταν να εμποδιστεί η σύγκλιση των διάφορων συγκεντρώσεων των επτά κομμάτων της αντιπολίτευσης από διάφορες περιοχές σε μία πορεία, για να αποτιθεί φόρος τιμής σε όσους διαδηλωτές έδωσαν τη ζωή τους στο συνεχιζόμενο αγώνα για δημοκρατία στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο της εφημερίδας όσο και του «Ασοσιέιτεντ Πρες», τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν όταν, για άλλη μια φορά, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πορεύονταν ειρηνικά στην περιοχή Ναουαλπαράσι. Σύμφωνα με ανταποκριτές, τουλάχιστον έξι από τους τραυματισθέντες βρίσκονται «σε σοβαρή κατάσταση». Στην πρωτεύουσα Κατμαντού, δεκάδες μέλη των πολιτικών κομμάτων, και ειδικά του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και 29 δημοσιογράφοι, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή λογοκρισίας και την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα τους. Ακόμη, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι Πράκας Τζουάλα, Πράντιπ Γκιαουάλι και Σούρες Κάρκι, στελέχη του ΚΚΝ/ΕΜΛ, και ο Σάσανκ Κοϊράλα, στέλεχος του «Κογκρέσου», οι οποίοι κατηγορούνται επειδή διοργάνωσαν διαδηλώσεις εναντίον του βασιλιά. Η απόπειρα πορείας χτες στην Γκόνγκαμπου κατεστάλη βιαιότατα - σημειώνεται ότι εκεί την Τρίτη, πάνω από 100 διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά της αστυνομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία δε δίστασε να ανοίξει πυρ εναντίον καλλιτεχνών, κινηματογραφικών σκηνοθετών, ηθοποιών και συγγραφέων στην Πουράνο Μπάνεσουορ, όταν αυτοί συγκεντρώθηκαν στη συνοικία των θεάτρων για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ