Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παραδοχή για τάγματα θανάτου

Ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών αποδίδει την κύρια ευθύνη «στους 180.000 ιδιώτες ανεξέλεγκτους μισθοφόρους»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την ύπαρξη ταγμάτων θανάτου παραδέχτηκε, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών. Ο Μπαγιάν Τζαμπρ Σουλάγ ισχυρίστηκε ότι αυτά δε λειτουργούν στους κόλπους των δυνάμεων που ελέγχει το υπουργείο του. Κατηγόρησε ευθέως τα σώματα που έχουν επιφορτιστεί με τη φύλαξη υπουργικών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων, πετρελαιαγωγών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αλλά και τις ιδιωτικές μισθοφορικές εταιρίες ασφαλείας.

«Αυτά τα σώματα, αλλά και οι μισθοφόροι χρησιμοποιούν τις ίδιες στολές με της αστυνομίας ή του στρατού, τα ίδια αυτοκίνητα, τα ίδια όπλα. Οι ιδιώτες μισθοφόροι που δρουν σήμερα στο Ιράκ είναι περίπου 180.000. Είναι παντελώς ανεξέλεγκτοι» κατέληξε ο Σουλάγ, επιρρίπτοντάς τους μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωση της ενδοκοινοτικής έντασης που τείνει να λάβει διαστάσεις εμφυλίου.

Στο μεταξύ, βομβιστικές επιθέσεις, κυρίως με παγιδευμένα αυτοκίνητα, σημειώθηκαν, χτες, στο Ταλ Αφάρ, με στόχο πολίτες σε ανοιχτή αγορά, στο Κχάλις, όπου επίσης ήταν στόχος πολίτες, και σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης. Σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι (μόνο οι 3 αστυνομικοί) και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 35. Σε διαφορετικά περιστατικά στη Βαγδάτη εκτελέστηκαν από αγνώστους υπάλληλοι διαφόρων υπουργείων. Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι από την Κυριακή μέχρι χτες είχαν σκοτωθεί σε επιθέσεις 5 Αμερικανοί στρατιώτες.

Τέλος, στις ΗΠΑ, έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μεταξύ φοιτητών, δείχνει ότι το 60% επιθυμεί την έναρξη της αμερικανικής αποχώρησης από το Ιράκ, το 75% εκτιμά ότι ο ΟΗΕ πρέπει να επιλύει διεθνείς κρίσεις, ενώ το 53% τάσσεται ενάντια στο πρόγραμμα παρακολούθησης «υπόπτων για τρομοκρατία» που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ