Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επαγρύπνηση και καθημερινός αγώνας

Με αφορμή την επέτειο των 4 χρόνων από το πραξικόπημα, τιμήθηκαν με εκδηλώσεις αυτές τις μέρες τα αθώα θύματα

Associated Press

Με αφορμή την επέτειο των 4 χρόνων από το πραξικόπημα, τιμήθηκαν με εκδηλώσεις αυτές τις μέρες τα αθώα θύματα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Αντιμέτωποι με ένα λαό απόλυτα συνειδητοποιημένο και αξιοπρεπή θα βρεθούν όσοι έχουν σχέδια ανάλογα με αυτά της 11ης του Απρίλη του 2002, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες», δήλωσε εκ νέου χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βισέντε Ράνχελ κατά τα εγκαίνια μνημείου στη γέφυρα Γιαγκούνο.

Γέφυρα που είναι σημείο αναφοράς των λαϊκών διαδηλώσεων, όταν μισθοφόροι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν ενάντια στο πλήθος στις 11 Απρίλη. Εντούτοις, τίποτα δεν πτόησε τις λαϊκές δυνάμεις, ούτε οι περίπου 15 νεκροί, και μετά από 47 ώρες το πραξικόπημα με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο της Ενωσης Βιομηχάνων κατέρρευσε μπροστά στην ορμή ενός λαού αποφασισμένου που είχε στο πλευρό του αποφασισμένο τμήμα του στρατού.

«Υποτίμησαν την αποφασιστικότητα του λαού», τόνισε ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού προγράμματος «Ανοιχτός διάλογος» (Diαlogo Abierto), το πρώτο σημαντικό στοιχείο για την ήττα των δυνάμεων που ηγήθηκαν του πραξικοπήματος και των ΗΠΑ. Επίσης, ο Πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο ήταν η συνεισφορά της Κούβας, που μετέδωσε σε όλη την υφήλιο ότι ο Πρόεδρος Τσάβες ήταν ζωντανός, από τις δηλώσεις της κόρης του Προέδρου Τσάβες Μαρία. Επίσης, ότι η Κούβα μεταδίδοντας τις δηλώσεις της μετέφερε στο λαό της Βενεζουέλας ότι ποτέ δεν υπέκυψε ούτε υπέγραψε την παραίτησή του, γεγονός που έκανε το λαό της Βενεζουέλας να αντιδράσει και να συνεχίσει τον αγώνα του και τελικά να ανατρέψει τους πραξικοπηματίες.

«Πρέπει πάντα να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, καθώς ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισε τέλος ο Πρόεδρος Τσάβες, αναφερόμενος στους κινδύνους που ακόμη ελλοχεύουν, κυρίως εξαιτίας των επιθετικών σχεδίων της Ουάσιγκτον και της εγχώριας ολιγαρχίας.

Το μεγαλύτερο μάθημα από το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι η συνεχής επαγρύπνηση και ο καθημερινός αγώνας για την προώθηση και εμβάθυνση της «μπολιβαριανής διαδικασίας» και των κοινωνικών αλλαγών, τόνισε από τη μεριά του και ο Βινσέντε Ράνχελ, καταλήγοντας ότι και η αντιπολίτευση θα πρέπει επιτέλους να μάθει, ειδάλλως θα συντριβεί από τη θέληση του λαού της Βενεζουέλας.

Παράλληλα, ο Ράνχελ σε αποκλειστική του συνέντευξη στο βρετανικό BBC, αναφορικά με τα τέσσερα χρόνια από την εκδήλωση του πραξικοπήματος τόνισε ότι η Βενεζουέλα γνωρίζει και έχει αποδείξει ότι ο ηθικός αυτουργός του πραξικοπήματος δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ και τη CIA. Αναφερόμενος στο τελευταίο επεισόδιο διμερούς διπλωματικής έντασης προειδοποίησε ότι ο πρέσβης Ουίλιαμ Μπάουνφιλντ που είναι στο επίκεντρο της διαμάχης εάν εξακολουθήσει τις ηθελημένες προκλήσεις στη Βενεζουέλα θα απελαθεί. Τέλος, αρνήθηκε τις κατηγορίες και τις φήμες που διαδίδει η Ουάσιγκτον ότι η Βενεζουέλα πουλά ουράνιο στο Ιράν: «Είναι απολύτως αναληθές ότι έχουμε αποθέματα ουρανίου ή ότι κάνουμε εξορύξεις ουρανίου με σκοπό τον εμπλουτισμό του», απάντησε ο Ράνχελ στην τελευταία επίθεση της Ουάσιγκτον που στόχο έχει να δημιουργήσει «πυρηνική ατζέντα» και για τη Βενεζουέλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ