Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Στα αντιλαϊκά χνάρια της ΕΕ

Ο Πρόντι της ...«κεντροαριστεράς» σπεύδει να δώσει στίγμα

ΡΩΜΗ.--

Αμέσως μετά την οριακή του νίκη στις πρόσφατες γενικές εκλογές στην Ιταλία ο Ρομάνο Πρόντι του λεγόμενου «κεντροαριστερού συνασπισμού», επιβεβαιώνει τα «χνάρια» που θα ακολουθήσει. Κάνοντας δηλώσεις περί «ξεκάθαρης νίκης και στα δύο σώματα της Βουλής», έσπευσε να ταχθεί υπέρ μιας «ισχυρής συμμαχίας» της χώρας του με τη Γαλλία. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Europe 1» εξέφρασε τις ελπίδες ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, θα δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά την απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» από τους Γάλλους το περασμένο Μάη. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς τη Γαλλία και τάχτηκε υπέρ ενός νέου ξεκινήματος του σχεδίου του Ευρωσυντάγματος, αλλά όχι πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2007.

Σε ερώτηση για την πρόσφατη κρίση στη Γαλλία σχετικά με το νομοσχέδιο για την «Πρώτη Πρόσληψη» παραδέχτηκε ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα κοινωνικής αβεβαιότητας και τόνισε ότι «χρειάζονται σοβαρές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει να επιμεριστούν», ενώ επέμεινε στην ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στους εργοδότες και τα συνδικάτα.

Πάντως, χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πριν ακόμα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ρομάνο Πρόντι, αν τελικά εκλεγεί, θα συνεχίσει να εργάζεται δραστήρια για την προώθηση των γενικών ευρωπαϊκών συμφερόντων, και πως η Ιταλία θα συνεχίσει να επιβεβαιώνει τη συνεπή δέσμευσή της προς την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, όταν δηλαδή θα έχει εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας. Η διαδικασία προετοιμασίας της σύνθεσης της κυβέρνησης Πρόντι έχει ήδη ξεκινήσει και όπως δηλώνει, έχει ήδη «κάνει τις πρώτες συναντήσεις».

Ωστόσο, χτες βρέθηκαν εγκαταλειμμένες πέντε κάλπες με εκατοντάδες έγκυρα ψηφοδέλτια, πίσω από ένα εκλογικό τμήμα της συνοικίας Τουσκολάνα της Ρώμης. Διατάχτηκε έρευνα από την εισαγγελία της πόλης, μια και σύμφωνα με το νόμο, τα ψηφοδέλτια πρέπει να μεταφερθούν στα περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, στις μόνες δηλώσεις που έχει κάνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τις εκλογές στη χώρα υποστηρίζει πως «κανείς δεν μπορεί να πει πως είναι νικητής» και ζητά την ανακαταμέτρηση των ψήφων μια και είναι μικρή η διαφορά των περίπου 25.000 ψήφων στο σύνολο των 38 εκατομμυρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ