Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προωθούν πιο σφιχτή σχέση δημόσιας διοίκησης - κεφαλαίου

Σε εργαζόμενους στο Δημόσιο μίλησε χτες το βράδυ ο Σπύρος Χαλβατζής

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για μια νέα διοικητική δομή της χώρας με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, αναφέρθηκε χτες το βράδυ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, μιλώντας σε συγκέντρωση που οργάνωσε η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ του ΚΚΕ ενόψει και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Ο Σπ. Χαλβατζής αφού επισήμανε τη γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση που διακρίνει τη μάχη των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, στη συνέχεια εξήγησε ότι στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής που κυριαρχεί σε όλη την ΕΕ προωθούνται και στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η εφαρμογή των νόμων της αγοράς, ο ανταγωνισμός μεταξύ τμημάτων της δημόσιας διοίκησης, η επιχειρηματικότητα σε τομείς κοινωνικής πολιτικής και η συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών.

«Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, την αύξηση της ανεργίας και τη συρρίκνωση των καταχτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων» είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας ότι «στο πολιτικό επίπεδο προωθούνται ακόμα πιο σφιχτές σχέσεις των πολιτικών θεσμών με το μεγάλο κεφάλαιο, με κατεύθυνση όχι απλώς την κερδοσκοπία από έργα ή προμήθειες αλλά τώρα πια και από τον προγραμματισμό και τη διαχείριση ολόκληρων τομέων της ανάπτυξης, που πριν ασκούνταν αποκλειστικά από το κράτος και με αποκλειστικό πλέον κριτήριο την επιλεξιμότητα που καθορίζεται από την ΕΕ και όχι από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας».

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφερόμενος στην προετοιμαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση είπε επίσης ότι προβλέπει και τη μείωση του αριθμού των Νομών και την παραπέρα μείωση του αριθμού των δήμων και την εφαρμογή νέων συνενώσεων. «Προωθούν, είπε, τη δημιουργία μηχανισμών και μοχλών για την ευκολότερη διοχέτευση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής τους».

Η απάντηση του ΚΚΕ

«Η δική μας πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της λογικής. Η ανάπτυξη που εμείς θέλουμε, απαιτεί μια διοικητική δομή της χώρας που θα ενισχύει την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Που θα λειτουργεί προς όφελος του λαού και όχι για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Επομένως, δεν μπορεί να γίνουν δεκτά προγράμματα και θέσεις με στόχο την "προσαρμογή της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διοίκησης στις κατευθύνσεις του τοπικού πολιτικού και διοικητικού συστήματος της ΕΕ". Δηλαδή, στην τυφλή προσαρμογή σε διατάξεις, οδηγίες, κατευθύνσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα αυτό που οι υπερασπιστές της ΕΕ ονομάζουν "κοινωνικό, δημοκρατικό έλλειμμα"».

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ακόμα ότι για το ΚΚΕ η ανάπτυξη δεν είναι διαδικασία που γίνεται με διοικητικές και τεχνολογικές επιλογές δήθεν ουδέτερες κοινωνικά, που έχουν όμως σαφές αντιλαϊκό περιεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ