Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συναίνεση μέσω ... υψηλών τόνων

«Ναι» στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Οι υψηλοί τόνοι και η φραστική κριτική στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στις κεντρικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής για την οικονομία.

Κάνοντας γενική αναφορά στην οικονομία, μίλησε για «ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας σε ένα πλαίσιο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σαφείς όρους και προϋποθέσεις», ενώ για την ανεργία ζήτησε «ουσιαστική στήριξη σε ένα πλαίσιο διαβούλευσης και κοινωνικού διαλόγου».

Ενδεικτική της στήριξης στην ουσία των κυβερνητικών αντιλαϊκών επιλογών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ήταν η κριτική που άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναφορικά με την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, κάθε άλλο παρά διαφώνησε με το μέτρο, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί «μόνο το 11% των καταστημάτων έχει υιοθετήσει το διευρυμένο ωράριο και η συντριπτική πλειονότητά των δε σκοπεύει να το υιοθετήσει και στο μέλλον» και επειδή «η επέκταση του ωραρίου δεν οδήγησε σε αύξηση του κύκλου εργασιών. Το διευρυμένο ωράριο δεν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων απασχόλησης».

Οσον αφορά τις νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε επίσης υπέρ, κατηγορώντας απλά την κυβέρνηση, γιατί «μειώσατε τη φορολογία στους επιχειρηματίες στα διανεμόμενα κέρδη και όχι στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση για επένδυση, για νέες δουλειές. Μειώσατε τη φορολογία στα μερίσματα. Εμείς θα μειώναμε τους φόρους - αλλά στα κέρδη που πάνε για επενδύσεις».

Παρά το γεγονός ότι άσκησε κριτική στο ...χρόνο κατάθεσης της τροπολογίας για το Ασφαλιστικό των τραπεζών δεν αναφέρθηκε στο αντεργατικό περιεχόμενό της. Αντίθετα, ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «θέλουμε και από τις τράπεζες ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Να εξετάζουν την ουσία των επιχειρηματικών σχεδίων και όχι να κρίνουν με γνώμονα τις καλύψεις που δίνει ο επιχειρηματίας. Να δείξουν τόλμη και στην Ελλάδα και να στηρίξουν την ελληνική επιχειρηματικότητα».

Συνολικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στρέψει «τον ανταγωνισμό στις αγορές σε όφελος των καταναλωτών κόντρα στις μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις» για «ένα πλαίσιο σιγουριάς και ασφάλειας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας». Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα «νέο Εθνικό Κοινωνικό Συμβόλαιο μεταξύ των γενεών που θα κατανέμει ευκαιρίες, δυνατότητες, βάρη και πόρους».

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «είναι μια σκληρή νεο-Δεξιά που σπαταλά κρατικούς πόρους για τα συμφέροντα των εκλεκτών» και «πνίγει την πρωτοβουλία για να την υποτάξει στον κομματισμό». Τέλος, μνημόνευσε «τις προοδευτικές δυνάμεις που πρόσφατα κέρδισαν εκλογές στη Νότια Ευρώπη», μιλώντας για «νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ