Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε ισχύ ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ίδρωσε στην κυριολεξία να «περάσει» τον αντιτρομοκρατικό νόμο από τη Βουλή των Κοινοτήτων, εντούτοις το κατόρθωσε και από χτες τέθηκε σε ισχύ.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι καθίσταται αδίκημα ο εγκωμιασμός της τρομοκρατίας και η διανομή εντύπων που προάγουν την τρομοκρατία. Προβλέπει επίσης απαγόρευση ομάδων και οργανώσεων που επιπίπτουν στο άνωθεν αδίκημα και τέλος προβλέπει ποινή φυλάκισης για όποιον εκπαιδεύει τρομοκράτες ή εκπαιδεύεται ως τρομοκράτης ή έχει επισκεφθεί στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών.

Ακόμη, ο νόμος ορίζει ότι η παράνομη πρόσβαση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις μπορεί να θεωρηθεί ως «τρομοκρατική απειλή».

Ο νόμος πολλάκις έχει δεχτεί τα πυρά οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως για τη διάταξη που προέβλεπε την παράταση της κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία - χωρίς την απαγγελία κατηγοριών - από 14 σε 28 ημέρες, διάταξη που δε θα εφαρμοστεί άμεσα, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών Αρχών.

Ο νόμος, ο οποίος παρουσιάστηκε μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιούλη, εγκρίθηκε από τη βασίλισσα στις 30 Μάρτη. Ενώ υιοθετήθηκε έπειτα από δύσκολη κοινοβουλευτική μάχη, η οποία στοίχισε στην κυβέρνηση Μπλερ την πρώτη ήττα της στη Βουλή των Κοινοτήτων μέσα σε οκτώ χρόνια στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ