Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Πιέσεων συνέχεια για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ηδη αναπαράγονται σενάρια για χτύπημα με πυρηνικά όπλα από τις ΗΠΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ και ΟΥΑΣΙΚΤΟΝ.--

Ακαρπη διαφαινόταν χτες ότι θα αποδειχθεί η άσκηση πιέσεων από τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που βρίσκεται στην Τεχεράνη. Ο «συμβιβασμός» που πρότεινε να ανασταλεί ο εμπλουτισμός ουρανίου, που ξανάρχισε αυτή την εβδομάδα από το Ιράν, απορρίφθηκε εκ των προτέρων από τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.«Δε θα διαπραγματευτούμε το δικαίωμά μας» δήλωσε και πρόσθεσε: «όσοι είναι θυμωμένοι που το Ιράν έκανε τον πλήρη πυρηνικό κύκλο, μπορούν να πεθάνουν από το θυμό τους».

Παράλληλα, μετά την - καθόλου πειστική - απόπειρα «διάψευσης», τόσο από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπους και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των νέων στοιχείων περί των σχεδίων του Πενταγώνου να πληγεί το Ιράν με τακτικά πυρηνικά, που δημοσίευσε το περιοδικό «New Yorker», συζητείται πλέον ανοιχτά το «τρελό» σενάριο της απρόκλητης πυρηνικής επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Το περιοδικό «The Progressive» δημοσίευσε εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων για τις συνέπειες ενός πυρηνικού πλήγματος: 1 εκατομμύριο νεκροί, 10 εκατομμύρια καρκινοπαθείς μέσα σε δύο εβδομάδες. Πέραν του Ιράν: 35 εκατ. άνθρωποι στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία θα εκτεθούν σε επίπεδα ραδιενέργειας που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τους προκαλέσουν καρκίνο, σύμφωνα με επιστήμονες των «Union of Concerned Scientists» (UCS) και «Federation of Atomic Scientists» (FAS).

Αντιφατικές εκτιμήσεις και σενάρια για το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να επιχειρήσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, όπως την κατηγορούν η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους και η λεγόμενη τρόικα της ΕΕ, κυκλοφορούσαν επίσης χτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times», το Ιράν «απέχει χρόνια» από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα - ως το 2005, το 2010 ή το 2020, σύμφωνα με διάφορους αναλυτές. Αντίθετα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέδιδε ότι το Ιράν, αν θέσει σε λειτουργία σε "βιομηχανική κλίμακα" 50.000 συσκευές φυγοκέντρισης, θα μπορεί να «παραγάγει πυρηνικά όπλα μέσα σε 16 ημέρες».

Την Παρασκευή αναμένεται στην Τεχεράνη υψηλόβαθμος Κινέζος διπλωμάτης, ενώ τη 18η Απρίλη, διπλωμάτες από τις πέντε χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία θα συναντηθούν στη Μόσχα, όπου θα ξανατεθεί ζήτημα επιβολής κυρώσεων ή ακόμη και ανάληψης στρατιωτικής δράσης από πλευράς ΗΠΑ/ΕΕ, κάτι που απορρίπτουν Ρωσία και Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ