Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ» ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Πρόθυμη» η Ελλάδα...

Την «ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα και της πολιτιστικής βιομηχανίας προς όφελος της καλλιτεχνικής κινητικότητας»(!) συμφώνησαν οι υπουργοί Πολιτισμού των χωρών - μελών του «Συμφώνου Σταθερότητας ΝΑ Ευρώπης» στην πρώτη τους συνάντηση, χτες στην Πάτρα.

Στη διακήρυξή τους γίνεται σαφής η πρόθεση υποταγής τους στους αντιδραστικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ υιοθετείται πλήρως ο στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου για υπαγωγή του πολιτισμού στους στόχους της «ανταγωνιστικότητας», όπως επιτάσσει η «στρατηγική της Λισαβόνας».

Συμφώνησαν στην καθιέρωση μίας «ευρείας συνεργασίας» με «θεσμικούς εταίρους από τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές», καθώς και με χορηγούς, φορείς και πρόσωπα, όπως οι «μη κυβερνητικοί οργανισμοί ή εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό κόσμο (...), ώστε να διευκολυνθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των δρώντων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα». Γι' αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθούν τα «υπάρχοντα δίκτυα». «Υπογράμμισαν» το «ενδιαφέρον» τους για τη συμμετοχή των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ βαλκανικών χωρών στα «πολιτιστικά προγράμματα της ΕΕ και στη μεταφορά τεχνογνωσίας».

Το στόχο της συνάντησης, δηλαδή το δέσιμο των Βαλκανίων και στο αντιδραστικό πολιτιστικό «άρμα» της ΕΕ, δεν μπόρεσε (αν και προσπάθησε) να κρύψει ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, στην ομιλία του (σ.σ. όπως και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το απόγευμα στην Πάτρα, για το ίδιο θέμα).

Αφού «ξεμπέρδεψε» με το μαρξισμό («διανύουμε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την πλήρη εγκατάλειψη της αντίληψης ότι η πρόοδος είναι εγγυημένη από τους νόμους της ιστορίας»..!) «αθώωσε» την «παγκοσμιοποίηση» και το «ελεύθερο εμπόριο» χαρακτηρίζοντας την αντίσταση σε αυτά ως «φωνές που συνηγορούν υπέρ του απομονωτισμού και των τεχνητών διαχωρισμών»!

«Η μεταρρύθμιση της σκέψης» είναι το «ζητούμενο» του υπουργού, ο οποίος επαναβεβαίωσε το ρόλο της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, λέγοντας ότι «παραμένει» στο «πλευρό όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες οικοδομούν την ευρωπαϊκή τους προοπτική» και «είναι πάντα πρόθυμη να μεταδώσει την εμπειρία της, ειδικά σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά πολιτιστικά προγράμματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ