Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μνημείο για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ

Εκδήλωση με αφορμή την ανέγερση μνημείου για τον Πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα, κοντά στον τόπο που σκοτώθηκε, στις 16 Ιούνη 1945, προετοιμάζουν ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΟ στις 18 Ιούνη 2006. Σε επιστολή του στο «Ρ», ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής, γράφει ανάμεσα στα άλλα:

Παρέα με δύο συναγωνιστές, από τη ΝΕ Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ, ανεβήκαμε στη Μεσούντα, να κάνουμε μια πρώτη «αναγνώριση» του χώρου, όπου θα στήσουμε ένα απλό απέριττο μνημείο, ελάχιστη απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ που άφησε εκεί, στο φαράγγι του Φάγκου, την τελευταία του πνοή, στις 16 Ιούνη 1945.

Στο μαγαζάκι που σταθήκαμε, στο έμπα του χωριού, πήραμε πληροφορίες «από πρώτο χέρι» απ' τον Οδυσσέα Γαλαζούλα που, νέο παιδί τότε, έζησε από κοντά το δραματικό γεγονός που εκτυλίχτηκε στην πλατεία του χωριού. Μας έδειξε το «βακούφικο» κτίριο, το παραθυράκι που πάνω στο πρεβάζι του ακούμπησαν οι κανίβαλοι τα δύο κομμένα κεφάλια, του Αρη και του πιστού του συντρόφου του Τζαβέλα, και έστησαν γύρω το μακάβριο «γλέντι» τους, για να τα κατεβάσουν ύστερα στα Τρίκαλα και να τα κρεμάσουν, σε κοινή θέα, στο φανοστάτη της πλατείας.

Στη συνέχεια, εκπληρώνοντας ένα τάμα ιερό, που είχα κάνει πριν από πολλά χρόνια, θέλησα να πάω να ιδώ από κοντά αυτόν τον «κρανίου τόπο» στο φαράγγι του Φάγκου, με οδηγό ένα ντόπιο παλικάρι, τον Χρήστο Γαλαζούλα... Σε μισή, περίπου, ώρα, φτάσαμε στο σημείο, όπου έβαλε τέλος στη ζωή του ο Πρωτοκαπετάνιος και κάθισα σε μια πέτρα με τα πόδια μου να τρέμουν απ' την κούραση και, πιο πολύ, απ' τη συγκίνηση...

Στις 18 Ιούνη, η ΠΕΑΕΑ και όλες οι Οργανώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας, της ΠΟΑΟ, θα πάμε εκεί, στην πλατεία της Μεσούντας, όπου θα έχουμε στήσει, στο μεταξύ, το Μνημείο για τον Πρωτοκαπετάνιο, να αποδώσουμε στη μνήμη του την τιμή που του οφείλουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ