Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Προειδοποιητική αποχή στις 22 Μάη

Μετά τις στάσεις εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων, τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων παίρνουν οι δικηγόροι, ο οποίοι πραγματοποιούν 24ωρη προειδοποιητική αποχή από τα δικαστήρια όλης της χώρας στις 22 Μάη, με απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δικαστήρια.

Σχετικά με τη λεγόμενη κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η «αποπειρώμενη κάθαρση εξαντλείται μέχρι τώρα γύρω από τον Γιοσάκη», ενώ ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας κυριαρχεί μεταξύ των δικαστών, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές, χωρίς να υπάρχει κανένας πειθαρχικός έλεγχος. Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, οι δικηγόροι ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την απομάκρυνση των ανεπαρκών δικαστών.

Στο μεταξύ, τους δικηγόρους απασχόλησε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Ταμείο Νομικών, μετά την κατάργηση του 10% στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το Ταμείο με κατάρρευση. Ωστόσο, η Ολομέλεια των Δικηγόρων αποφάσισε το θέμα αυτό να το ξανασυζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση, μετά τις συναντήσεις που θα υπάρξουν με τους αρμόδιους παράγοντες.

Οσον αφορά στο προτεινόμενο Συνταγματικό Δικαστήριο με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δικηγορικός κόσμος είναι αντίθετος με τη δημιουργία του, ενώ η Ολομέλεια των δικηγόρων ζητάει να κλείσει και το στρατόπεδο στη Βάση του Γκουαντάναμο.

Τέλος, σχετικά με τις περιπτώσεις που θα γίνεται αναβολή της δίκης και διακοπή των συνεδριάσεων για σημαντικά αίτια, οι δικηγόροι επανέρχονται σε προηγούμενη απόφαση της 12/11/2005. Ετσι, από τις 15 Μάη θα προχωρούν σε αποχή στις μετά από διακοπή συνεδριάσεις, για υποθέσεις αρμοδιότητας του Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Επίσης, σε αποχή θα προχωρούν και πάλι από τις 15 Μάη σε κάθε συνεδρίαση μετά την πρώτη διακοπή, για υποθέσεις αρμοδιότητας Εφετείου σε πλημμελήματα και κακουργήματα.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι

Πάνω από 400 είναι οι κενές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων σε όλα τα δικαστήρια και τις υπηρεσίες της Αθήνας, σύμφωνα με το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας (ΣΔΥΑ). Η κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια, αναφέρει ο ΣΔΥΑ, είναι απαράδεκτη, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αιθουσών, υποδομής και μηχανοργάνωσης, πολυνομία και γραφειοκρατία. Οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν κάλυψη των κενών θέσεων στους δικαστικούς υπαλλήλους, την εξασφάλιση με επαρκή κτίρια και υλικοτεχνική υποδομή, αύξηση των αποδοχών κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ