Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Δυσκολίες» στα Ελληνοτουρκικά

Τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η υπόθεση των Σκοπίων, ήταν τα ζητήματα για τα οποία η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ενημέρωσε χτες την κυβερνητική επιτροπή.

Το μείζον αυτήν την περίοδο ζήτημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η διατάραξη της ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεικτική αυτής της διαταραχής θεωρείται η «αδυναμία» να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Οπως είναι γνωστό, ο Κώστας Καραμανλής ανέβαλε επ' αόριστον την επίσκεψή του στην Αγκυρα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κύπρο. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν... ασθένησε από τη μέση του, τη στιγμή που θα ερχόταν στη Θεσσαλονίκη στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Μάη. Στην εν λόγω σύνοδο η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Α. Γκιουλ. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προερχόμενος από ιατρική θεραπεία που του απαγορεύει τη διακίνησή του με αεροπλάνο, σχεδιάζει να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη οδικώς από την Κωνσταντινούπολη, διερχόμενος από χωριά της μειονότητας της Θράκης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε χτες την κυβερνητική επιτροπή για το διπλωματικό προβληματισμό της Αθήνας, σχετικώς με το πώς μπορεί να υποστηρίξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της ανταπόκρισης της Αγκυρας στα κοινοτικά δεδομένα.

Βαλκάνια

Για την αυτονομία του Κοσσόβου και της δρομολογημένης απόσχισης του Μαυροβουνίου από τη Σερβία, η υπουργός και ο υφυπουργός Ευρ. Στυλιανίδης συζήτησαν, χτες στην Αθήνα, με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Βίσνερ. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν και στην Κυβερνητική Επιτροπή. Ειδικότερα αναφέρθηκε το θέμα της πΓΔΜ, τόσο για το όνομα όσο και για το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας για τα σύνορα της χώρας (με το Κόσσοβο αντί της ισχύουσας με τη Σερβία). Αναφορικά σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για το «διπλωματικό λουμπάγκο» του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «δεν έχουμε ακόμη καμία ενημέρωση» και αρκέστηκε να πει ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται 3 με 5 Μάη και σε μία εβδομάδα «θα γνωρίζουμε ποιοι θα συμμετέχουν».

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και σημείωσε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να γίνει μέλος της ΕΕ.

Το ΠΑΣΟΚ

Ο υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, ανέφερε σχετικά με την εξωτερική πολιτική για την Τουρκία πως «η ελληνική κυβέρνηση αντί να αρκείται σε δηλώσεις για εγχώρια κατανάλωση, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση.

Κατά τον Χρ. Παπουτσή, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επενδύει στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. «Η κ. Μπακογιάννη πρέπει να ζητήσει από το Συμβούλιο Υπουργών της Ενωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπενθυμίσουν και να αποσαφηνίσουν προς την Τουρκία τις υποχρεώσεις της», υπογράμμισε ο Χρήστος Παπουτσής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ