Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Απόρρητα... σκουπίδια
  • Εγγραφα του υπουργείου σε σακούλες σκουπιδιών στη Βουκουρεστίου
  • Εντονες φήμες για καταλόγους με ονόματα δημοσιογράφων που χρηματίζονται από το ΥΠΕΞ

Περίεργη υπόθεση με απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που βρέθηκαν στα σκουπίδια και φήμες για λίστες με ονόματα δημοσιογράφων που χρηματίζονταν από μυστικά κονδύλια του υπουργείου, ήρθε χτες στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Η εφημερίδα «Αυριανή», σε δημοσίευμά της, παρουσιάζει κάποια από τα έγγραφα που βρέθηκαν... τυχαία στα σκουπίδια του υπουργείου κατά το διάστημα της απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας. Στο δημοσίευμα της εφημερίδας γίνεται επίσης λόγος για την ύπαρξη καταλόγων με ονόματα γνωστών δημοσιογράφων, οι οποίοι λάμβαναν από το υπουργείο μεγάλα ποσά, προκειμένου να γράψουν ή να μη γράψουν για κάποια ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη δημοσιογραφική πιάτσα, κυκλοφορεί με ένταση η πληροφορία ότι οι εν λόγω λίστες με τα ονόματα των δημοσιογράφων είναι υπαρκτή και θα δημοσιευτεί σε εβδομαδιαία εφημερίδα εντός των ημερών.

Για το θέμα της λίστας αρμόδιες πηγές του υπουργείου, υποστηρίζουν πως «τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει» σημειώνουν πως το ΥΠΕΞ επιφυλάσσεται για τις αντιδράσεις του, όταν και αν εμφανιστούν τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Το υπουργείο πάντως, επιβεβαιώνει τη γνησιότητα των εγγράφων που εμφανίστηκαν χτες στον Τύπο σημειώνοντας πως παραβιάστηκαν τα πρωτόκολλα καταστροφής που ισχύουν και τα έγγραφα συσσωρεύτηκαν άθικτα κατά την απεργία των υπαλλήλων καθαριότητας.

Για το θέμα αυτό ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Παναγιώτη Πούλιο, ο οποίος έλαβε εντολή να εξακριβώσει τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων και, σε επόμενο στάδιο, να διερευνήσει αν στην υπόθεση προκύπτουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν χαμηλής σημασίας τα έγγραφα, αλλά η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη έχει διατάξει ΕΔΕ για τις διαδικασίες καταστροφής των εγγράφων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι κάποια έγγραφα βρέθηκαν στα σκουπίδια, γεγονός για το οποίο ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Σημείωσε όμως ότι ζήτησε έρευνα και για το ότι «διασπείρονται και ψευδείς ειδήσεις που βλάπτουν τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ