Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ιδανικός αυτόχειρας» ο λαός κατά το «Βήμα»

«

Η κοινωνία τολμηρότερη, με πολιτικές επιλογές που ξαφνιάζουν» - «Δημοσκόπηση έκπληξη, Μεταρρυθμίσεις ζητούν οι πολίτες» - «Ελαστική εργασία, άνοιγμα του ασφαλιστικού», διακήρυττε χτες από την πρώτη της σελίδα η εφημερίδα «Το Βήμα» προτρέποντας την κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς να συγχρονιστεί με τις προωθημένες αντιλήψεις της κοινωνίας, θέτοντας τάχιστα σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις σε εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό καθώς αυτές αποτελούν «λαϊκή απαίτηση», σύμφωνα με τα γραφόμενά της.

Ανατρέξαμε, λοιπόν, στις εσωτερικές σελίδες της όπου φιλοξενούσε μια υποστηρικτική του πρωτοσέλιδού της δημοσκόπηση. Τα ερωτήματα στα οποία είχε απαντήσει θετικά η πλειοψηφία των ερωτώμενων ήταν: «Θεωρείτε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει άμεσα και σε βάθος μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας;» και «Πιστεύετε ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης;».

Το πρώτο ερώτημα θα μπορούσε να είχε διατυπωθεί απλούστερα, περίπου ως εξής: Συμφωνείτε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να μειωθούν οι συντάξιμες αποδοχές, να καταργηθούν τα βαριά και ανθυγιεινά, να ενισχυθεί ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της δημόσιας κ.ο.κ.; Παρομοίως απλούστερα θα μπορούσε να έχει διατυπωθεί και το δεύτερο ερώτημα: Προτιμάτε πλήρη ή μερική απασχόληση; Μισθό και ασφάλιση ή μερικό μισθό και καθόλου ασφάλιση, κ.ο.κ.

Ποιος αμφιβάλλει ότι αν έτσι είχαν οι ερωτήσεις το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης θα ήταν διαφορετικό; Και ποιος αμφιβάλλει ότι ακριβώς γι' αυτό οι ερωτήσεις είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να μην προσδιορίζεται ο βαθιά ταξικός αντιλαϊκός χαρακτήρας των προωθούμενων από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων δηλαδή που απειλούν να σαρώσουν ό,τι έχει μείνει όρθιο από κεκτημένα δικαιώματα. Αν είναι πεισμένοι πως αυτές έχουν εξασφαλισμένη τη λαϊκή συναίνεση και έγκριση ας επιχειρήσουν μια δημοσκόπηση όπου θα λένε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Δεν τολμάνε φυσικά.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ