Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ»
Συμπόρευση με τη σοσιαλδημοκρατία

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι διοργανωτές του 4ου «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ» (ΕΚΦ) και όπως αναμενόταν δεν κατάφεραν ούτε τον αποπροσανατολιστικό ρόλο τους να καλλωπίσουν, ούτε τη συμπόρευσή τους με τη σοσιαλδημοκρατία να αποσιωπήσουν, ούτε τις αντιΚΚΕ αντιλήψεις τους να αποκρύψουν.

Κατά τους ομιλητές, για όλα φταίει ο «νεοφιλελευθερισμός». Ο όρος επαναλαμβανόταν στη συνέντευξη μέχρι πλήξης, ενώ ο Π. Κωνσταντίνου από τη «Γένοβα 2001» μόλις που άρθρωσε τη λέξη «ιμπεριαλισμός» μία φορά. Επίσης, προσεκτικά απέφυγαν να αναφέρουν ποιες ακριβώς κυβερνήσεις εφάρμοσαν και εφαρμόζουν «νεοφιλελεύθερα» προγράμματα. «Εξυπνα» η Δ. Σπανού από την ΑΔΕΔΥ μίλησε για νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας κι εφαρμόζεται με μεγαλύτερη ένταση από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ κάτι «ξέφυγε» του Π. Κωνσταντίνου για τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις αλλά το σταμάτησε γρήγορα.

Ετσι μιλιά δεν ακούστηκε για τη διακυβέρνηση Πρόντι το 1996-1998 στην Ιταλία, τον Ντ' Αλέμα που τον ακολούθησε με τα ΝΑΤΟικά μαχητικά να απογειώνονται από το Αβιάνο για τη Γιουγκοσλαβία. Λέξη για τον σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ και τον «πράσινο» Φίσερ. Λέξη για τις «διευκολύνσεις» προς τις ΗΠΑ από τη Σούδα επί Σημίτη - Γ. Παπανδρέου. Λέξη για τα «καλά» της συγκυβέρνησης Ζοσπέν - Υ πριν κάποια χρόνια στη Γαλλία. Μάλιστα, εκφράστηκε και παράπονο από τον Π. Κωνσταντίνου γιατί ο συνασπισμός του Πρόντι δεν πέτυχε τώρα ευρεία, σαρωτική νίκη.

Βέβαια, και στο ανεμομάζωμα που λέγεται Φόρουμ, με κόσμο τεχνηέντως πολυκερματισμένο σε «κινήσεις» και «κινήματα», δεν είναι δυνατόν - η βάση πάντα το έχει ανάγκη και πιέζει - να μην αναπτυχθεί προβληματισμός για το πού το πάνε. Ετσι, ο Π. Κωνσταντίνου είπε ότι χρειάζεται να γίνει συζήτηση για το ποιος είναι ο «εναλλακτικός» κόσμος που προτείνουν. Και ότι προς τούτο χρειάζεται «διάλογος», αλλά όχι με φωνασκίες και γιαούρτια απέναντι στον Πολυζωγόπουλο, εννοώντας την καθ' όλα δίκαιη αγανάκτηση και κριτική του ΠΑΜΕ στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ για την «ιλιγγιώδη» αύξηση των 77 λεπτών τη μέρα (μεικτά) αύξηση που «πέτυχε». Κι ενώ κατέκρινε τις τακτικές του συνεπούς, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, απεύθυνε πρόσκληση στο ΚΚΕ για «ενότητα»...

Ο δε Π. Λάμπρου από την «Εποχή» υπεραμύνθηκε του διαβολοσκορπίσματος λέγοντας ότι το ΕΚΦ αποτελεί μια φωτογραφία της κοινωνίας που οραματιζόμαστε, με συλλογικότητες που έχουν διαφωνίες μεταξύ τους, αλλά υπάρχει πλουραλισμός. Για διαφωνίες μεταξύ των συλλογικοτήτων του ΕΚΦ είχε μιλήσει νωρίτερα κι ο Γ. Αλμπάνης από το «Δίκτυο».

Αυτός ο «πλουραλισμός» εκφράζεται και στο πρόγραμμα του ΕΚΦ, όπου περιλαμβάνονται, κατά τα λεγόμενά τους, 210 «σεμινάρια», 370 συζητήσεις σε 17 «άξονες», με 45 συζητήσεις να διεξάγονται «ταυτόχρονα» κάθε μέρα, και έξι συναυλίες. Ολα αυτά σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Τέλος, παρά τα όσα διαφάνηκαν από την τοποθέτηση του Δ. Στρατούλη, στελέχους του ΣΥΝ, που αυτοσυστήθηκε ως αντιπρόεδρος του ΙΝΕ των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ότι δηλαδή οι δυο οργανώσεις χρηματοδοτούν το εγχείρημα, όποιος εργαζόμενος θέλει να επισκεφτεί το ΕΚΦ θα πληρώνει 20 ευρώ «εισιτήριο» (από τους άνεργους θα πάρουν 10 ευρώ).


Θ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ