Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΧΟΣ: ΙΡΑΝ
Σκληρά παζάρια στη Μόσχα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης αφήνουν ΗΠΑ και τρόικα της ΕΕ

ΜΟΣΧΑ.--

Πολιτικοί διευθυντές και υφυπουργοί Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Ρωσία - και της Γερμανίας συναντιούνταν χτες στη ρωσική πρωτεύουσα για να εξετάσουν το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ρωσία και Κίνα τοποθετούνταν υπέρ μιας «διπλωματικής επίλυσης» της κρίσης, ενώ Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία (η λεγόμενη τρόικα της ΕΕ) και οι ΗΠΑ καλούσαν για επιβολή κυρώσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχεράνης εάν αυτή αρνηθεί να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα - το οποίο δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είναι κάτι άλλο πέρα από ειρηνικό, όπως δηλώνει η ισλαμιστική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους επανέλαβε χτες ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ουσιαστικά απειλώντας με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν -διαψεύδοντας τις ίδιες του τις δηλώσεις την περασμένη βδομάδα, όταν έλεγε ότι η θεωρία περί «στρατιωτικής δράσης» αποτελούν «απίθανη σπέκουλα»! Πάντως, επανέλαβε επίσης ότι «θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα με τη διπλωματία και εργαζόμαστε σκληρά γι' αυτό».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ διαμήνυε, πριν παρακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση, ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «θα κόψουν τα χέρια» όποιου «τολμήσει να επιτεθεί» στη χώρα του.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, τα futures, τα προθεσμιακά στοιχήματα για το πετρέλαιο, για τον μήνα Μάη, πλησίασαν τα 71 έως 72 δολάρια/βαρέλι, λόγω των «ανησυχιών» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και των προβλημάτων στη Νιγηρία. Είναι το υψηλότερο επίπεδο τιμών από τον Μάρτη του 1983. Τα προθεσμιακά στοιχήματα για το χρυσό και το ασήμι, επίσης, έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων δεκαετιών, με το χρυσό να φθάνει τα 618,80 δολάρια την ουγκιά (το υψηλότερο ρεκόρ από το Δεκέμβρη του 1980), και το ασήμι τα 13,365 δολάρια την ουγκιά, στην υψηλότερη τιμή του από το 1983. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν είπε χτες πως «δεν είναι ώρα» να συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου εκ μέρους του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ έγραψε πως εντείνονται οι προσπάθειες Ιρανών να βρουν «ανταλλακτικά» για τα αμερικανικής τεχνολογίας οπλικά συστήματα που διαθέτουν.

Τουντέχ: «Επικίνδυνα παιγνίδια»

Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν εν τω μεταξύ εξέφραζε τη θέση ότι, παρά το ότι το Ιράν έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιδιώξει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας, οι κινήσεις του Αχμαντινετζάντ και οι ιμπεριαλιστικές αντιδράσεις συνιστούν ένα «πολύ επικίνδυνο παιγνίδι». Το Τουντέχ σημειώνει ότι «αυτό που μας ανησυχεί... είναι οι ανεύθυνες και προκλητικές απειλές που διατυπώνουν οι αντιδραστικοί κύκλοι και στις δύο πλευρές αυτής της επικίνδυνης αντιπαράθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ