Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απαντώντας στις απειλές

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Δεν έχουμε κανενός είδους στρατιωτικές συμφωνίες με το Ιράν και όλες οι στρατιωτικές σχέσεις της χώρας είναι καθαρές και δημόσιες», δήλωσε χτες στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας ο υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ροντρίγκες, αρνούμενος κατηγορηματικά όλες τις αιτιάσεις των ΗΠΑ περί υποτιθέμενων συμφωνιών μεταξύ του Ιράν και της Βενεζουέλας για τα αποθέματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που προμηθεύει η Βενεζουέλα.

Συνάμα όμως ο Ροντρίγκες υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του Ιράν αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας για ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τόνισε ότι είναι πρόσχημα επέμβασης όπως στην περίπτωση του Ιράκ.

Τέλος, αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Καραϊβικής, ο Ροντρίγκες είπε πως στόχος είναι ο εκφοβισμός της Κούβας και της Βενεζουέλας παρότι απέρριψε την προοπτική εξαπόλυσης ενός πολέμου, τουλάχιστον σύντομα.

Πάντως, στη Βενεζουέλα προετοιμάζονται για ενδεχόμενη επέμβαση αφού ήδη υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «VHeadline» αποκάλυψε νέα στοιχεία σε σχέση με τη νεόκοπη «οργάνωση» «Ο δικός μας τρόπος», που ουσιαστικά επιχειρεί την απόσχιση της εξαιρετικά πλούσιας πετρελαϊκά επαρχίας της Ζούλια. Εκτός της αμερικανικής πρεσβείας και οι πετρελαϊκές πολυεθνικές στηρίζουν με κάθε τρόπο την αποσχιστική οργάνωση.

Αλλος λόγος δεν υπάρχει από το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη εφαρμογή του Οργανικού Νόμου των Υδρογονανθράκων, ο έλεγχος 32 πετρελαιοπηγών ανακτήθηκε από τη Βενεζουέλα. Οσες δε πολυεθνικές δε δέχτηκαν την εφαρμογή του νόμου, όπως η γαλλική «Τοτάλ», η μπολιβαριανή κυβέρνηση προχώρησε σε κατασχέσεις. Εξάλλου, με την τελευταία κίνηση να αποπληρωθεί το χρέος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας, PDVSA, στην αμερικανική αγορά, η Βενεζουέλα προχώρησε ακόμη ένα βήμα προς την ανάκτηση της κυριαρχίας στις πλουτοπαραγωγικές της πηγές. Απόρροια μάλιστα αυτής της κίνησης είναι ότι η Βενεζουέλα είναι πλέον πρώτη στον κατάλογο της κατοχής αποθεμάτων με 315 δισεκατομμύρια βαρέλια καθώς ξεπέρασε ακόμη και τη Σαουδική Αραβία που κατέχει 261 δισεκατομμύρια βαρέλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ