Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
«Θρίλερ» με τον ερχομό της Κ. Ράις

Με τα «φτερά» του πολέμου, κουβαλώντας μαζί της και τη φρίκη του, έρχεται στην Αθήνα η Κοντολίζα Ράις, προκαλώντας βάναυσα τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού.

Τα «δώρα» που κομίζει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είναι γνωστά εκ των προτέρων: Ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών για το Ιράν.

Η ημερομηνία της επίσκεψης δεν ανακοινώθηκε χτες το βράδυ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ωστόσο διπλωματικές πηγές του διέρρεαν νωρίς το απόγευμα πως η Κ. Ράις «θα έρθει» στην Αθήνα την Πέμπτη μετά το Πάσχα, ενώ πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωναν πως η Πέμπτη, 27 Απρίλη, «έχει υψηλή πιθανότητα»...

Είναι φανερό πως παίζεται ένα παιχνίδι αποπροσανατολισμού γύρω από τον αν και πότε ακριβώς θα γίνει η επίσκεψη, γεγονός που προδίδει την ανησυχία που διακατέχει τις δύο κυβερνήσεις, για την πραγματοποίηση μαζικών αντιιμπεριαλιστικών διαδηλώσεων. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αμερικανική θέλουν η επίσκεψη Ράις στην Αθήνα, που πιθανότατα θα διαρκέσει λίγες ώρες, να περάσει όσο το δυνατόν «απαρατήρητη» και να αποφευχθούν λαϊκές αντιδράσεις, που θα «χάλαγαν τη σούπα» των «στρατηγικών εταίρων». Η Ράις θα έρθει από την Αγκυρα, όπου θα έχει σημαντικές συνομιλίες, ενόψει των πολεμικών προετοιμασιών των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, ενώ θα συνεχίσει το ταξίδι της προς τη Σόφια για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Ακόμα και χτες, η Ντ. Μπακογιάννη απέφευγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι υπάρχει βούληση εκ μέρους της Κ. Ράις να έρθει στην Αθήνα, αλλά δήλωσε άγνοια για το χρόνο της επίσκεψης.

«Δεν έχουμε ακόμα καμία ενημέρωση. Δεν έχω ενημερωθεί. Μέχρι στιγμής είναι πληροφορίες οι οποίες αναγράφονται στον Τύπο. Ξέρουμε ότι υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση της κ. Ράις να επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα κάποια στιγμή. Το πότε θα πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι δεν είμαι σε θέση να σας το πω. Δεν το ξέρω», δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη όταν ρωτήθηκε χτες έξω από το Μ. Μαξίμου από τους δημοσιογράφους αν έχει «κλείσει» η επίσκεψη.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί το προηγούμενο βράδυ και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επιθυμεί κάποια στιγμή να επισκεφθεί την Αθήνα, αλλά δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για ενδεχόμενη επίσκεψη της Ράις στην Ελλάδα την ερχόμενη βδομάδα είπε: «Προσβλέπει στο να ταξιδέψει στην Ελλάδα σε κάποια στιγμή». Ερωτηθείς για το εάν θα επισκεφθεί και την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η κ. Ράις «προσβλέπει στο να ταξιδέψει και στα δύο μέρη σε κάποια στιγμή στο μέλλον».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τη μετάβαση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Σόφια, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις 27 και 28 Απρίλη. «Σίγουρα θα πάει εκεί. Αυτό μπορώ να σας το επιβεβαιώσω», δήλωσε ο κ. Μακόρμακ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, η Κ. Ράις αναμένεται να συναντηθεί με την Ελληνίδα ομόλογό της Ντ. Μπακογιάννη, όπως και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος προ ενός μηνός ανέβαλε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον για λόγους υγείας.

  • Συμμετοχή στο «τιμητικό άγημα» που θα αποδώσει τιμές στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, δήλωσε από χτες επίσημα και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική από το Πολιτικό Συμβούλιο Χρ. Παπουτσής, ενώ σχολίασε μία προς μία τις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου η Ντ. Μπακογιάννη, «δεν είδε» και δεν είπε λέξη για την επίσκεψη της Κ. Ράις. Προφανώς, δεν μπορούν να ξεχάσουν τη δουλοπρεπή υποδοχή που επιφύλαξαν στον Μπιλ Κλίντον...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ