Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα διαπιστευτήρια του ΠΑΣΟΚ

«Θεωρώ ότι είναι καλό η πολιτική ηγεσία της χώρας μας να έχει συζητήσεις σε αυτό το επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ένας σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ». Τάδε έφη Χρ. Παπουτσής. Υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Με συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «9,84» και στον δημοσιογράφο Β. Πάικο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήρια του κόμματός του στις ΗΠΑ, «καλωσορίζοντας» την Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα.

Ο Χρ. Παπουτσής στη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν εξέφρασε προσωπικές απόψεις. Η συνεπής, στο πλευρό των ιμπεριαλιστών, πολιτική στάση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται σήμερα και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η στάση επικυρώθηκε πανηγυρικά και μέσα πλέον από επίσημα κείμενα του ΠΑΣΟΚ. Στο κείμενο των θέσεων του 7ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε στις 3 του Μάρτη του 2005, στο κεφάλαιο με τίτλο «Ο προσανατολισμός της χώρας», καταγράφονται οι στενές σχέσεις που έχει συνάψει και πρέπει να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, αφού ως βασικός στόχος παρουσιάζεται: «Να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ διεκδικώντας το δικό μας μερίδιο συμμετοχής στη χάραξη της γενικότερης στρατηγικής που αφορά την περιοχή μας». Οι θέσεις αυτές ψηφίστηκαν πανηγυρικά από τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χρ. Παπουτσής, όμως, φρόντισε να πάρει θέση και για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται κατά την επίσκεψη της Κ. Ράις. «Τα κινήματα, οι λαοί και οι πολίτες έχουν πολλούς τρόπους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους ή τη συμφωνία τους στις πολιτικές είτε των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Χρ. Παπουτσής. Συγχρόνως όμως ξεκαθάρισε ότι υπεραμύνεται «του δικαιώματος της χώρας και της εκάστοτε κυβέρνησης να συνδιαλέγεται με σύμμαχες δυνάμεις, με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται και κυρίως με τις δυνάμεις οι οποίες έχουν αυξημένο ρόλο και ευθύνη για τα διεθνή πράγματα».

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν ...σέβεται τη διαμαρτυρία, αρκεί να κινείται στις δοκιμασμένες «ΠΑΣΟΚικές συνταγές» του παρελθόντος. Οταν, δηλαδή, κατά τη διάρκεια της επέμβασης των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους στο Ιράκ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδιδε τη βάση της Σούδας και κάθε άλλη διευκόλυνση στα «γεράκια» για να δολοφονήσουν το λαό του Ιράκ και την ίδια στιγμή ο Κ. Λαλιώτης και άλλα στελέχη των «σοσιαλιστών» συμμετείχαν στις «αντιπολεμικές» συγκεντρώσεις των διάφορων «Φόρουμ», εκφράζοντας την ...αντίθεσή τους στον πόλεμο!

Οταν οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκάθαρα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά και καταδίκαζαν την «αμερικανόδουλη» στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν χτυπιόταν βάναυσα από τις δυνάμεις καταστολής. Δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ και τον Χρ. Παπουτσή, ο λαός της Αθήνας γνώρισε και δεν ξεχνά την κτηνωδία των ΜΑΤ κατά την επίσκεψη Κλίντον το 1999 στην Ελλάδα...


Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ