Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
«Στημένο» παιχνίδι εκτίναξης

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ξεπέρασε χτες κάθε προηγούμενο και έφτασε τα 73,85 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μάη «έκλεισε» στα 72,22 δολάρια το βαρέλι. Στην Ελλάδα η απλή αμόλυβδη βενζίνη πωλείται πλέον πάνω από 1 ευρώ το λίτρο σε σημαντικό αριθμό πρατηρίων, τόσο στην Περιφέρεια όπου πάντα είναι μεγαλύτερες οι τιμές, όσο και στην Αττική. Οι νέες «ιστορικές» τιμές στα χρηματιστήρια παραμένουν μια αγοραπωλησία «κοπανιστού αέρα», με συμβόλαια που θεωρητικά αντιστοιχούν σε υπαρκτές ποσότητες καυσίμου, στην πράξη όμως απλώς εξαργυρώνονται ή μεταπωλούνται διαρκώς, χωρίς έστω και μία σταγόνα πετρελαίου να πέσει πάνω τους.

Οι νέες αυξήσεις συνδέονται με την αμερικανική απειλή για χτύπημα στο Ιράν, αλλά και τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ. Κάθε φορά υπάρχει κι ένας λόγος για να φουντώσει το χρηματιστηριακό παιχνίδι. Στο μεταξύ τα κέρδη των διυλιστηρίων εκτοξεύονται στα ύψη. Μόλις πέρσι ανώτατο στέλεχος του πετρελαϊκού κλάδου στην Ελλάδα επισήμαινε ότι ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών οφείλεται στην αύξηση των τιμών διύλισης και όχι στις τιμές του πετρελαίου. Στην Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης υπερπροβάλλουν την αύξηση των διεθνών τιμών και στα πρατήρια λειτουργεί αυτοματισμός στην αύξηση της λιανικής τιμής και μια εντυπωσιακή βραδυπορία στη συμμόρφωση με την αντίστοιχη μείωση.

Η απόσταση ανάμεσα στη χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου μέχρι την τιμή στην αντλία του πρατηρίου είναι πάρα πολύ μεγάλη για ένα προϊόν που έτσι κι αλλιώς είναι υπερτιμολογημένο στο όνομα του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς». Σ' αυτό οφείλονται τα κέρδη των 36 δισ. δολαρίων της αμερικανικής «Exxon Mobil» το 2005, ποσό μεγαλύτερο από τον μισό κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας (58,5 δισ. ευρώ) για το 2006!!! Τα «δικά» μας ΕΛΠΕ σημείωσαν αύξηση κερδών κατά 160%!!! Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 80 δολάρια, αλλά αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ