Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
Διαδήλωσαν ενάντια στην ασυδοσία των καπνεμπόρων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις απελπιστικά χαμηλές τιμές που προσφέρει φέτος οι καπνέμποροι, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Ροδόπης στο χώρο απέναντι στη Νομαρχία στην Κομοτηνή. Οπως τόνιζαν αγρότες και συνεταιριστές από τα καπνοχώρια της περιοχής, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδήλωση, όλοι τους πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί οι καπνέμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τον μπασμά και αγωνιούν επίσης για τη ζοφερή προοπτική που διαγράφεται για τον κλάδο.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καπνοπαραγωγών Ν. Ροδόπης, μίλησαν εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο αγροτοσυνδικαλιστής Τάσος Χαρτοματζίδης και ο Αλί Μουαρέμ, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πάσσου. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή αγροτών από τα χωριά Κάλχα, Οργάνη, Πάσσο, Ιασμο, Κοφτερό, Καλλίστη κ.ά.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι εμποροβιομήχανοι ζητάνε από 760 παραγωγούς να τους πουλήσουν τον μπασμά προς 30 λεπτά το κιλό με τη δικαιολογία ότι δεν έκαναν έγκαιρα συμβόλαια. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι αναγκάζουν το 30% των αγροτών του χωριού Μύστακα να τους παραδίδει τον καπνό στην εξευτελιστική τιμή των τριάντα λεπτών. Αλλά και γενικότερα οι τιμές για τον μπασμά είναι ιδιαίτερα χαμηλές, αφού συνήθως κοστολογούνται από 60 λεπτά μέχρι και ένα ευρώ το κιλό και φθάνει μόνο σε λίγες περιπτώσεις στα 2,5 ευρώ.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Τάσος Χαρτοματζίδης, η πολιτική που εφαρμόζουν στον αγροτικό τομέα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμμορφούμενες στους κανονισμούς της ΕΕ φέρνουν τους αγρότες σε απόγνωση, αφού βλέπουν μέρα με τη μέρα να χειροτερεύει το βιοτικό τους επίπεδο. «Φέτος, οι τιμές είναι πιο χαμηλές από τις περσινές, ανέφερε. Οι καπνέμποροι και καπνοβιομήχανοι είναι ελεύθεροι να κλέβουν τον ιδρώτα μας, το μόχθο μας, τη ζωή μας για να γεμίζουν τα σεντούκια τους. Εχουν συμμάχους την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, τη ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, τους τοπικούς παράγοντες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ.»

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται ότι οι αγρότες εδώ και τώρα διεκδικούν:

- Τιμές που μαζί με την επιδότηση να εξασφαλίζουν εισόδημα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους,

- Να αγοράσουν τα καπνά από τους 760 αγρότες που τους απέκλεισαν, με ικανοποιητικές τιμές,

- Περιορισμό των καπνοβιομηχάνων και καπνεμπόρων,

- Παράταση της περιόδου παράδοσης του καπνού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ