Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ξεκαθαρίζει το επιχειρηματικό τοπίο

Σε ...τραπεζίτη μετατρέπεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο θα εγκρίνει τις μελέτες βιωσιμότητας επιχειρήσεων από Θράκη - Καβάλα - Δράμα, προκειμένου να τους χορηγηθεί η κρατική εγγύηση

Σε ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων - με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια - που είναι εγκαταστημένες στην περιφέρεια της Θράκης, καθώς και στους Νομούς Δράμας και Καβάλας, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά σε οφειλές από δάνεια βιοτεχνικών, βιομηχανικών, μεταλλευτικών, κτηνοτροφικών επιχειρήσεων βιομηχανικού τύπου και ξενοδοχειακών μονάδων που είναι εγκαταστημένες στους νομούς της Θράκης καθώς και στους Νομούς Καβάλας και Δράμας. Η πρωτοτυπία της ρύθμισης, όμως, συνίσταται στο γεγονός ότι το κράτος λειτουργεί ως ...τραπεζίτης.

Κι αυτό, γιατί προϋπόθεση για τη χορήγηση της εγγύησης του δημοσίου σε ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές των επιχειρήσεων (έως 30/6/2006) είναι να έχει προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας από την επιχείρηση, την οποία θα εγκρίνει - σε ρόλο τραπεζίτη - το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους! Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μελέτη δύναται να περιλαμβάνει και σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης ή και δυνατότητα υπαγωγής της στο άρθρο 44 του Ν. 1892/90 (υπάγονται επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης). Στα πλαίσια του σχεδίου εξυγίανσης, προβλέπεται επίσης αναδιάρθρωση των υφιστάμενων οφειλών και των υφιστάμενων εξασφαλίσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς και η λήψη νέων εξασφαλίσεων! Με την εισαγωγή δηλαδή τραπεζικών κριτηρίων στη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση, επιχειρείται ένα ξεκαθάρισμα του τοπίου, καθώς σε αυτή μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις οικονομικά βιώσιμες... Οσες κριθούν μη βιώσιμες δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσθετες υποθήκες ή δε θα μπορέσουν να ενταχθούν, κάτι που μοιραία θα τις οδηγήσει σε παύση εργασιών.

Σύμφωνα με την απόφαση, το σύνολο των οφειλών από κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις μετασχηματίζεται σε ένα νέο δεκαετές δάνειο - στο οποίο παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου - που μπορεί να εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες χρεολυτικές ή τοκοχρεολυτικές δόσεις, με πρώτη καταβλητέα δόση την 31-12-2006 και τελευταία την 31-12-2016. Ως επιτόκιο, για τους νομούς της Θράκης, ορίζεται το ισχύον επιτόκιο της αγοράς, ενώ για τους Νομούς Καβάλας και Δράμας ορίζεται το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων του δημοσίου, αυξημένο κατά 70% (πλέον της εισφοράς 0,60% του Ν. 128/75).

Ως όρος και προϋπόθεση για την παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου τίθεται η σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας από την εταιρία, στην οποία θα υπάρχουν στοιχεία για το σύνολο των πάσης φύσεως οφειλών προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, καθώς και οι συμφωνίες - ρυθμίσεις αποπληρωμής των υποχρεώσεων. Πρέπει επίσης να υποβληθούν στοιχεία για το ταμειακό πρόγραμμα της εταιρίας, οι προβλέψεις εσόδων - κερδών για μία τριετία, τα κεφάλαια κίνησης που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία της, οι υφιστάμενες και πρόσθετες εμπράγματες εξασφαλίσεις, κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ