Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιχείρηση συσπείρωσης και ετοιμότητας
  • Ραγδαίες εξελίξεις στα «εθνικά θέματα», αλλά και στην οικονομία, επικαλέστηκε ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να κρατήσει το κόμμα του συσπειρωμένο και σε διαρκή επιφυλακή
  • Επανέλαβε τους γνωστούς λεονταρισμούς για τα διαπλεκόμενα, αλλά ταυτόχρονα πίεσε για σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική

Να κρατήσει το κόμμα του σε ετοιμότητα και διαρκή επιφυλακή, επικαλούμενος «ραγδαίες εξελίξεις» στα λεγόμενα εθνικά θέματα, αλλά και «της συγκέντρωσης πολιτικής ισχύος σε οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα», επιχείρησε ο Κ. Καραμανλής με την ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ. Την ίδια στιγμή, όμως, οι θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ τόσο για τα εθνικά θέματα και την ευρωπαϊκή ενοποίηση, όσο και για την οικονομία είναι ταυτόσημες με αυτές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η όποια διαφοροποίηση εξαντλείται στους ρυθμούς υλοποίησής τους και στα διαδικαστικά (διαφάνεια).

Ο Κ. Καραμανλής προέβλεψε ότι οι εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα αποκτούν μείζονα σημασία και μπορεί να είναι ραγδαίες. Προκειμένου, να δικαιολογήσει αυτή την εκτίμησή του ανέφερε ότι «τώρα εμφανίζονται ενώπιον της κυβέρνησης για άμεση εξαργύρωση τα γραμμάτια της συναλλαγής, της εξάρτησης και της διαπλοκής, εκδηλώνεται με αυτοκαταστροφική μανία η πρόθεσή της να διχάσει τους Ελληνες και οδηγούνται σε κρίσιμο σημείο, οι προσωπικοί χειρισμοί των εθνικών μας υποθέσεων». Σε άλλο σημείο επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί «δεν μπορεί, όπου ενδιαφέρονται τα οργανωμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα, να προωθούνται εσπευσμένες αποφάσεις και φωτογραφικές διατάξεις για την ικανοποίησή τους και όπου υπάρχουν πραγματικά σπουδαίοι λόγοι σπουδής να παρατηρείται κυβερνητική παραλυσία». Βιάζονται, πρόσθεσε, να παραδώσουν το ιπποδρομιακό στοίχημα και τον ΟΠΑΠ, αλλά προσποιούνται πως δε βλέπουν τι πρέπει να γίνει στις αστικές συγκοινωνίες. Αναφερόμενος ειδικά στον τρελό χορό δισεκατομμυρίων, που έχει στηθεί στις πλάτες του λαού για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κατέφυγε σε λεονταρισμούς του τύπου «οποιαδήποτε νέα απόπειρα επιδρομής της διαπλοκής θα βρει την απάντηση, που βρήκε και στο σκάνδαλο των κουλοχέρηδων». Διευκρινίζοντας τη σκοπιά από την οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ανέφερε από τη μια ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την απελευθέρωση των αγορών, την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, την «εξυγίανση» του ασφαλιστικού συστήματος, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, και από την άλλη ότι «είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη των εθνικών μας υποθέσεων. Δρομολογείται, εξήγησε, με απόλυτη μυστικότητα μια νέα απόπειρα επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ η Αγκυρα επαναφέρει τις διεκδικήσεις της για την ανατροπή του στάτους κβο στο Αιγαίο. Επαναλαμβάνονται οι διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά οι ενδείξεις είναι απογοητευτικές και προετοιμάζονται νέες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό επέκρινε την κυβέρνηση ότι διολισθαίνει σε πειραματισμούς και προσωπικούς χειρισμούς με υψηλό κίνδυνο εγκλωβισμού σε αδιέξοδα και καταφεύγει σε μυστική διπλωματία. Δεν απέφυγε ούτε εδώ τα μεγάλα λόγια, τονίζοντας ότι «εάν λογαριάζουν να δώσουν...«φιλικά» όσα η Τουρκία απαίτησε, αλλά δεν επέτυχε με την απειλή χρήσης βίας, πλανώνται πλάνην οικτράν». Αναφερόμενος στη θεσμική αναμόρφωση της ΕΕ, μέσω της Διακυβερνητικής, εμφανίστηκε ως «αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού» και επανέλαβε τη θέση υπέρ της ομοσπονδιοποίησης, αλλά «με σαφή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της Ενωσης και των κρατών - μελών».

Κατά τα λοιπά, τα μέλη της ΚΕ ενέκριναν την εισήγηση του Κ. Καραμανλή για τις οργανωτικές αλλαγές, οι οποίες εξυπηρετούν το στόχο «το κόμμα στην κοινωνία και η κοινωνία στο κόμμα». Οι κυριότερες προτάσεις για τη νέα δομή του κόμματος αφορούν την εφαρμογή της αρχής της ατομικής χρέωσης και ευθύνης και το μοίρασμα ρόλων σε όλους, τη συγκρότηση σε κάθε Δήμο μιας Κοινωνικής Επιτροπής στην οποία θα είναι αναβαθμισμένη η συμμετοχή και ο ρόλος των κοινωνικών φορέων, η κατάργηση των οργανώσεων - σφραγίδων, η on line διαδικτύωση μεταξύ του «κέντρου» και των οργανώσεων, η συγκρότηση ενός μόνιμου γραφείου εκλογών και η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνων των γραμματειών. Από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής απουσίαζε η Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη, ενώ το λόγο έλαβαν μόλις 18 από τα 150 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων μόνο ένας βουλευτής, ο Νίκος Κατσαρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ