Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Σήμερα είμαστε καλύτερα»

Δηλώσεις Κυπρίων πολιτικών δυο χρόνια μετά το δημοψήφισμα του «σχεδίου Ανάν»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, πιστεύει ότι τα πράγματα στο Κυπριακό σήμερα, δύο χρόνια μετά τα δημοψηφίσματα, είναι αρκετά καλύτερα για λύση του προβλήματος.

Ο Δ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πείθεται πως συνταγές, όπως εκείνες που ίσχυσαν για το «σχέδιο Ανάν», δεν είναι ούτε δίκαιες ούτε οι κατάλληλες για τη λύση του Κυπριακού. Ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει από δω και πέρα να στηριχτούν στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, μακριά από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Εξάλλου, ανέφερε ότι το σχέδιο και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπήρξαν αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και του γενικού γραμματέα.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, στα όσα συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Κόφι Ανάν.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για το «σχέδιο Ανάν», είπε ότι ο λαός αποφάσισε και η απόφασή του είναι σεβαστή. Πρόσθεσε, όμως, ότι το θέμα που τίθεται είναι ποια είναι η πολιτική διαχείρισης της ετυμηγορίας του λαού.

Εξάλλου, ο Ν. Αναστασιάδης απέρριψε εκτιμήσεις για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο. Ο ίδιος είπε πως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν για την Τουρκία απόπειρα αυτοκτονίας και εξέφρασε την άποψη ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, δε θα προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, παρά το γεγονός ότι θα ήθελε να δημιουργήσει κλίμα που να τον ευνοεί εσωτερικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ