Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γαλλικό αντιαεροπορικό σε ρόλο χωροφύλακα

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης άραξε από χτες το πρωί και θα παραμείνει έως την ερχόμενη Παρασκευή (28 Απρίλη) το γαλλικό αντιαεροπορικό πλοίο «Jeanpart» (0615), στα πλαίσια αποστολής του για την «επιτήρηση» της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, όπως διευκρινίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο καπετάνιος του πλοίου Πασκάλ Οσέρ μαζί με τον Γάλλο πρόξενο Πολ Ορτολάν.

Σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου, η «επιτήρηση» είναι «εθνική αποστολή» της γαλλικής κυβέρνησης και γίνεται σε συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια» της περιοχής. «Ουσιαστικά παίζει το ρόλο του χωροφύλακα», σημείωσε ο καπετάνιος. Είπε ότι η διακίνηση πληροφοριών είναι «ελεύθερη» και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας. Αρνητική ήταν η απάντηση του καπετάνιου σε ερώτηση για το αν σχετίζεται η παρουσία του αντιαεροπορικού με την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην περιοχή.

Η αποστολή έχει συνολικό χρόνο διάρκειας δύο μήνες. Ξεκίνησε από την Τουλόν της Γαλλίας και θα καταλήξει εκεί πάλι στις αρχές του Μάη. Το αντιαεροπορικό επισκέφθηκε τη βάση της Σούδας δύο φορές πριν φτάσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ σταμάτησε και στις πόλεις Βαλέτα, Τρίπολη, Οδησσό, Κωνσταντινούπολη, Κονστάντζα.

Ειδικότητα του πλοίου είναι η δημιουργία αντιαεροπορικής ομπρέλας προστασίας και συνήθως συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ». Εχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ασφάλεια της Νίκαιας, όταν είχε διοργανωθεί εκεί η Σύνοδος Κορυφής.

Στη διάρκεια της παραμονής του πλοίου έως την ερχόμενη Παρασκευή στη χώρα, ο γαλλικός στόλος θα παρακολουθήσει δέηση στο συμμαχικό νεκροταφείο Ζεϊντελίκ που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Το στόλο αποτελούν 250 άτομα και υπάρχουν 60 ειδικότητες σ' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ