Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΓΕΡΑΚΙ
Από ... κοντά την Αγκυρα

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πολλαπλασίασε τις ανησυχίες της Αγκυρας για το κουρδικό ζήτημα

Να σύρει την Τουρκία στην πολιτική που ακολουθεί έναντι του Ιράν χωρίς να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Αγκυρας για το κουρδικό ζήτημα, που αναζωπυρώνεται μετά τη δημιουργία του αμερικανικού - κουρδικού - προτεκτοράτου στο βόρειο Ιράκ, επιχειρεί η Ουάσιγκτον με τη χτεσινή επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Αγκυρα.

Την έντονη ανησυχία για τις απειλές του Ιράν να μοιραστεί με άλλες χώρες την πυρηνική τεχνολογία εξέφρασε χτες η Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο των επαφών της με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, αν και προσβλέπει στη ρυμούλκηση της Αγκυρας στην πολιτική της Ουάσιγκτον εναντίον της Τεχεράνης, αρνήθηκε στις συζητήσεις της με την τουρκική ηγεσία να προσφέρει άδεια στον τουρκικό στρατό για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Κουρδικό Ιράκ. Το αίτημα αυτό έθεσε κατά τις συνομιλίες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Γκιουλ. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε το τουρκικό αίτημα και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε μετά τις συζητήσεις, προκειμένου να υπογραμμίσει τις ανησυχίες της τουρκικής κυβέρνησης για τις συνέπειες που προκύπτουν από την αμερικανική υποστήριξη στο κουρδικό προτεκτοράτο στο Βόρειο Ιράκ. Παρά την επιμονή της Αγκυρας, ωστόσο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δε φάνηκε διατεθειμένη να λάβει υπόψη της τις τουρκικές ανησυχίες.

Το Ιράν

«Πρέπει να ανησυχούμε όταν υπάρχουν δηλώσεις από το Ιράν ότι όχι μόνο θα διαθέτει αυτήν την τεχνολογία, αλλά θα τη μοιραστεί. Θα μοιραστεί την τεχνολογία και την ειδίκευση», δήλωσε η Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό της, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η Ράις αντέδρασε σε ανακοίνωση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη να μεταβιβάσει σε άλλες χώρες την εμπειρία και την τεχνογνωσία των επιστημόνων της στον τομέα των πυρηνικών.

Από την Αγκυρα - όπου μετέβη μετά το ταξίδι αστραπή στην Αθήνα - η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι το καθεστώς στην Τεχεράνη απομονώνει καθημερινά τη χώρα από τη διεθνή κοινότητα.

Από πλευράς του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων στην περιοχή, εκφράζοντας την ελπίδα πως το ζήτημα θα επιλυθεί ειρηνικά διά της διπλωματικής οδού.

Ζητούμενο για τις ΗΠΑ είναι η εξασφάλιση ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) για την ενεργοποίηση του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που, εκτός από διπλωματικές κυρώσεις, αφήνει «παράθυρο» και για χρήση στρατιωτικής βίας. Πάγια αντίθετες και στα δύο ενδεχόμενα είναι η Ρωσία και η Κίνα, μόνιμα μέλη του ΣΑ με δικαίωμα άσκησης βέτο.

«Φρούριο» η Σόφια

Στο μεταξύ, «φρούριο» θυμίζει η Σόφια ενόψει της επίσκεψης της Κοντολίζα Ράις την Πέμπτη, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Στον ασφυκτικό κλοιό των δρακόντειων μέτρων ασφάλειας βρέθηκε από το πρωί της Τρίτης η κεντρική ζώνη της Σόφιας μαζί με τα ξενοδοχεία, όπου θα καταλύσουν οι αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ, την περιφρούρηση των οποίων ανέλαβαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και της χωροφυλακής.

Στη Σόφια, όπως είναι γνωστό, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία φιλοδοξεί να συνοψίσει την πολιτική της συμμαχίας για το νέο της ρόλο. Μέσα στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, οι Αμερικανοί καλλιεργούν το ζήτημα της «ενεργειακής ασφάλειας». Δηλαδή του τρόπου χρησιμοποίησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων του πλανήτη και της διακίνησής τους, σύμφωνα, πρωτίστως, με τα αμερικανικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ