Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Νικητής το «ΖΑΝΟΥ», ενισχυμένη η αντιπολίτευση

Oυρά έξω απο το εκλογικό τμήμα

Associated Press

Oυρά έξω απο το εκλογικό τμήμα
ΧΑΡΑΡΕ.-

Το κόμμα «ΖΑΝΟΥ» του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ήταν ο νικητής των προχτεσινών γενικών εκλογών. Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, από σε 120 εκλογικές περιφέρειες, το κόμμα «ΖΑΝΟΥ» καταλαμβάνει 62 έδρες, το νέο αντιπολιτευόμενο «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής» 57 έδρες, ενώ το ανεξάρτητο κόμμα «ZANU-ONGA» κατέλαβε μία έδρα.

Οπως προβλέπεται και από το νομικό πλαίσιο της Ζιμπάμπουε, ο Πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να διορίσει άλλους 30 βουλευτές στο νέο Κοινοβούλιο, γεγονός πως προβλέπεται να εξασφαλίσει στο ΖΑΝΟΥ την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 76 εδρών σε σύνολο 150.

«Είμαστε στο μονοπάτι αλλαγών», εκτίμησε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής», Μόργκαν Τσβανγκιράι, προσθέτοντας πως «οποιοσδήποτε πιστεύει πως το πεπρωμένο της χώρας στηρίζεται στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε θα πρέπει να υποβληθεί... σε ιατρικές εξετάσεις»!

Οσο για τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ; Και χτες δεν παρέλειψε να προβεί σε σχόλια αναφορικά με τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε, υποστηρίζοντας πως «το μεγάλο ποσοστό της αντιπολίτευσης δείχνει μια πραγματική βούληση ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος για αλλαγή, παρά τη βία και την αυθαιρεσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ