Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΓΕΡΑΚΙ
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
«Συμβατική υποχρέωση» η εμπλοκή της Ελλάδα στον πόλεμο

«Πράσινο φως» από την κυβέρνηση στους Αμερικάνους για τη Σούδα, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Ράις

Ως «συμβατική υποχρέωση» της Ελλάδας, έναντι του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, αντιμετωπίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης και κατ' επέκταση η κυβέρνηση, την ελληνική εμπλοκή σ' έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράν, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας, όπως και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων επί τους ελληνικού εδάφους, για τα νέα επιθετικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Οταν χτες ο υπουργός Αμυνας ερωτήθηκε σχετικά, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, σημείωσε ότι «η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στους συμμάχους της, τις οποίες και εκπληρώνει». Πρόκειται ακριβώς για την ίδια προσέγγιση που είχε διατυπώσει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, πριν από τρία χρόνια, τη στιγμή που όλη η Ελλάδα ήταν ένα πολεμικό ορμητήριο στο όνομα των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας.

Κατά τον Ε. Μεϊμαράκη «είναι δύσκολο να υπάρξει στο άμεσο μέλλον στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν», ενώ υπενθύμισε ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την προχτεσινή συνάντησή της με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις «ήταν σαφής για την ανάγκη να εξαντληθούν τα διπλωματικά μέσα».

Πάντως, το ότι έχει δοθεί το «πράσινο φως» από την ελληνική κυβέρνηση στους Αμερικάνους για τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας σε μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν, επιβεβαιώνεται και με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου. Αφού αρχικά παρέπεμψε στην «παραδοσιακή θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», χωρίς να πει ποια είναι αυτή, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα «εάν η Ελλάδα συνδράμει διά των εγκαταστάσεών της» σε μια επίθεση σε τρίτη χώρα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απάντησε: «Η Ελλάδα, όπως και στο Ιράκ, δεν έχει στρατιωτική παρουσία σε τέτοιου είδους αποστολές». Δηλαδή, κατά το κοινώς λεγόμενο «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε».

Προσπέρασε έτσι το θέμα της χρησιμοποίησης των βάσεων, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δε συμμετείχε άμεσα, με δικές της δυνάμεις, στην εισβολή κατά του Ιράκ. Ουσιαστικά άφησε καθαρά να εννοηθεί ότι η Σούδα είναι στη διάθεση των Αμερικανών. Κατά τ' άλλα, «η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος, πιστεύει στην ανάγκη εξάντλησης των διπλωματικών μέσων και στη δύναμη της διπλωματίας» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να συντονίσει την πολιτική της με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ