Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΓΕΡΑΚΙ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στη Ράις

«Εξω από εδώ φόνισσα Ράις», έγραφε το πλακάτ των διαδηλωτών προχτές στην Αγκυρα

Associated Press

«Εξω από εδώ φόνισσα Ράις», έγραφε το πλακάτ των διαδηλωτών προχτές στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ - ΙΖΜΙΡ - ΑΔΑΝΑ.--

Για «ψυχρό» κλίμα κατά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έκανε χτες λόγο ο τουρκικός Τύπος, αναφερόμενος ειδικά στο Κουρδικό ζήτημα, στο οποίο η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φέρεται να «επαναλάμβανε ένα μακροσκελές παραμύθι», σύμφωνα με την «Hurriyet» («Χουριέτ»). Η προσπάθεια «επαναπροσέγγισης» Αγκυρας - Ουάσιγκτον δε μοιάζει να πήγε τόσο καλά για την άρχουσα τάξη της χώρας.

Εξάλλου, την Ράις υποδέχτηκαν - όπως και στην Ελλάδα - μαζικές διαδηλώσεις στην Τουρκία. Στην πρωτεύουσα Αγκυρα, στο Ιζμίρ και στα Αδανα σημειώθηκαν ογκώδεις κινητοποιήσεις. Στην Αγκυρα, στην κινητοποίηση εναντίον της Ράις, από τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν τα «Ράις, φόνισσα, φύγε», και «Εξω η Ράις - Εξω οι ΗΠΑ». Τις διαδηλώσεις διοργάνωσαν το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), τα συνδικάτα DSK, KESK, TMMOB, τα κόμματα SDP, EMEP, το Μέτωπο για τα Δικαιώματα & τις Ελευθερίες (HC), κ.ά. οργανώσεις, όπως οι ESP, EKD. Αναφέρθηκαν δύο συλλήψεις διαδηλωτών σε εστιατόριο αλυσίδας αμερικανικών συμφερόντων «ΜακΝτόναλντς» όπου ανήρτησαν ένα πανό στο οποίο χαρακτήριζαν «φόνισσα» την Ράις.

Η Κ. Ράις στις συναντήσεις της με την τουρκική ηγεσία - τον Πρόεδρο Αχμεντ Νετσντέτ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον ομόλογό της Αμπντουλά Γκιουλ - συζήτησε το Ιράν, το Κουρδικό, το Κυπριακό κ.ά. Τα τουρκικά ΜΜΕ άφησαν να εννοηθεί πως «δεν ενέκρινε» περαιτέρω επιχειρήσεις της Τουρκίας στο ιρακινό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ