Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Απαιτούν άμεσα μέτρα

Υπόμνημα Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων προς το υπουργείο Απασχόλησης

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, αναφέρονται, σε υπόμνημά τους προς το υπουργείο Απασχόλησης, οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Βέροιας, Εδεσσας, Νάουσας, Κατερίνης, Φλώρινας, Κοζάνης, Αλεξάνδρειας, Γρεβενών και τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Ειδών Διατροφής Λάρισας, Διαλογής και Ψύξης Νάουσας, όπως και Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας και Νάουσας.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι πρόκειται για προβλήματα ζωτικής σημασίας, που ταλανίζουν πάνω από 8.000 εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας, σ' όλη τη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, οι οποίες με δυσκολία κάνουν από 30 έως 100 ημερομίσθια το χρόνο, καθώς οι επιχειρήσεις όπου εργάζονται δουλεύουν από 2 μέχρι 6 μήνες το χρόνο. Αλλη δουλιά δεν μπορούν να βρουν, αφού στις περιοχές που λειτουργούν οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις (ιδιαίτερα σε Νάουσα, Λάρισα, Βέροια, Γιαννιτσά), υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, από την αποβιομηχάνιση και τη μεταφορά πολλών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, που συντελούνται ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι:

- Να ενταχθεί κι αυτή η κατηγορία των εργαζομένων στο νόμο 1836/89, όπου είναι ενταγμένα όλα τα εποχικά επαγγέλματα και να δικαιούνται τις παροχές που προβλέπονται για τις άλλες κατηγορίες των εποχικών.

- Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηρίζονται εποχικοί όλοι όσοι εργάζονται εποχικά στις επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, (κονσερβοποιεία, διαλογητήρια, ψυγεία, τυροκομεία, Βιομηχανία Ζάχαρης, σπαστήρες καρυδιών, αμυγδάλου, ελαιουργεία, εκκοκκιστήρια, τοματοπολτός, κατεψυγμένα φρούτα, λαχανικά κ.α.), ώστε με 100 ένσημα να μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας όλοι και όχι να εξαιρούνται, με βάση την παραπάνω εγκύκλιο, οι περισσότεροι.

- Για φέτος, όσοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 ημερομίσθια και δεν παίρνουν από το Ταμείο Ανεργίας, να τους δοθεί έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, όπως τους δόθηκε το 2004 για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της ακρίβειας των καυσίμων κλπ.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι η συνεχιζόμενη άρνηση του υπουργείου και του ΟΑΕΔ να ικανοποιήσουν αυτά τα δίκαια αιτήματα δημιουργεί κλίμα αγανάκτησης στους εποχικούς εργαζόμενους και ζητείται συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικαλιστικών φορέων, που το υπογράφουν, με τον υπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ