Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
Ανεξέλεγκτοι και αποθρασυμένοι

Τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης αναδεικνύουν σε υπόμνημά τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Το «όργιο» της «μαύρης εργασίας» που επικρατεί στα τουριστικά σκάφη αναψυχής και συνολικά η ασύδοτη δράση που αναπτύσσουν οι πλοιοκτήτες τους, από ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» μέχρι δουλεμπόριο και όλα αυτά σε γνώση των λιμενικών και του ΥΕΝ, καταγγέλλουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τους άλλους αρμόδιους, τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και απαιτούν να παρθούν μέτρα τώρα.

Οι πλοιοκτήτες των τουριστικών σκαφών δρουν εντελώς ανεξέλεγκτοι. Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (είναι γνωστοί οι κατάπτυστοι νόμοι του ΠΑΣΟΚ) τους έχουν εξασφαλίσει ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που ξεπερνάει τα όρια του σκανδάλου, καθώς λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Επιπλέον, οι πλοιοκτήτες αυτής της κατηγορίας πλοίων, όπως και οι άλλοι...«συνάδελφοί» τους, αποθρασυμένοι από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική και της ΝΔ αξιώνουν με τη σειρά τους την απελευθέρωση των πληρωμάτων και τη ναυτολόγηση ανειδίκευτων αλλοδαπών εργαζόμενων χωρίς κανένα δικαίωμα, δηλαδή το διωγμό των περίπου 1.000 Ελλήνων ναυτεργατών που είναι μπαρκαρισμένοι σε αυτά. Ενώ έχουν φτάσει στο σημείο με επιστολή της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) τον Ιούνη του 2005 προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να χαρακτηρίσουν τους Ελληνες ναυτεργάτες «άξεστους, πότες, βρώμικους και αναιδείς»! Πρέπει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ναυτεργατικής Ενωσης του κλάδου, οι οργανικές συνθέσεις στα σκάφη αναψυχής έχουν μειωθεί την τελευταία 5ετία κατά 40%!

Τα ταξικά σωματεία των ναυτεργατών ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με την επιστολή τους καταγγέλλουν ότι το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του όχι μόνο «επιδεικτικά αγνοούν τις επανειλημμένες καταγγελίες μας» για την ασύδοτη δράση των εταιριών αυτών, αλλά ενισχύουν «με κάθε μέσο και τρόπο τις αξιώσεις των εφοπλιστών» σε βάρος των ναυτεργατών και τις παράνομες δραστηριότητές τους, «αφού δεν πραγματοποιεί ελέγχους σε αυτά τα σκάφη, παραβλέποντας συνειδητά κάθε είδους παραβιάσεις που συντελούνται». Επισημαίνουν ότι είναι γνωστό από δημοσιεύματα του Τύπου τι γίνεται με αυτά τα σκάφη, ότι «μετατρέπονται σε σύγχρονα πλυντήρια μαύρου χρήματος», «στοιβάζουν ανειδίκευτους χαμηλόμισθους αλλοδαπούς» «μετατρέποντας τα σκάφη αυτά σε χώρους υποδοχής και διακίνησης εργατών χωρίς εργασιακά δικαιώματα».

Τα σωματεία απαιτούν να σταματήσει η συνεχής μείωση των οργανικών συνθέσεων, να ναυτολογηθούν ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων, να τηρούνται οι κανόνες ναυσιπλοΐας και ασφάλειας των πλοίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ