Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΓΕΡΑΚΙ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
Παγκόσμια δράση για τη μηχανή του πολέμου

Ωθηση στα σχέδια μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα επιδιώκεται να δώσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ σήμερα και αύριο

Συγκεκριμένα μέτρα για την οργανωτική και πολιτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ, ώστε να ανταποκριθεί στη νέα αποστολή του ως παγκόσμιος χωροφύλακας, αναμένεται να συμφωνηθούν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Σόφια.

Παράλληλα με τη δρομολόγηση των παραπάνω μέτρων, που πάντως θα οριστικοποιηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας, το Νοέμβρη, οι ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα λάβουν αποφάσεις για την ενίσχυση των επεμβάσεων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, στο Σουδάν.

Βασική επιδίωξη των ισχυρών κρατών - μελών, κυρίως των Αμερικανών, είναι να χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ ως «ομπρέλα» για τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Κασπία, αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο στα επιθετικά σχέδια για τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και των αγωγών μεταφοράς τους στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανόν να ανατεθούν στο ΝΑΤΟ καθήκοντα σε ό,τι αφορά την «ενεργειακή ασφάλεια», να αναλάβει δηλαδή «ασφάλεια» των αγωγών και των ενεργειακών πηγών, σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα. Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος επιβεβαίωσε χτες ότι το θέμα θα απασχολήσει τη σύνοδο λέγοντας ότι «το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας είναι ένα θέμα που απασχολεί αυτή την περίοδο το ΝΑΤΟ».

Ο «νέος» ρόλος του ΝΑΤΟ ενισχύεται με τις «στρατηγικές συμμαχίες» με «μακρινές» χώρες, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, στα πρότυπα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, που όπως είναι γνωστό οδήγησαν αργότερα στην ένταξή τους στην πάλαι ποτέ «Ατλαντική Συμμαχία».

Οι πρέσβεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έχουν ήδη συμφωνήσει στη «δημιουργία μιας συνεργασίας παγκόσμιας έκτασης». Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε πρόσφατα ότι «χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς και έχουν αξιόμαχες δυνάμεις, ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις όπως αυτές στο Αφγανιστάν». Παράλληλα προωθούνται μια σειρά αλλαγές που θα κάνουν πιο ευέλικτη και αποτελεσματική τη μηχανή του θανάτου. Μεταξύ άλλων προωθείται η κατάργηση της ομοφωνίας και του βέτο, ώστε να μπορεί το ΝΑΤΟ να επεμβαίνει μέσα σε λίγα 24ωρα οπουδήποτε στον πλανήτη.

Επίσης στη σύνοδο των ΥΠΕΞ χωρών του ΝΑΤΟ θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η εκστρατεία της Κ. Ράις για τη δημιουργία μιας «συμμαχίας των προθύμων» για στρατιωτική επίθεση και επέμβαση στο Ιράν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, δήλωσε ότι «το θέμα του Ιράν δε συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη διάταξη της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών -μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά πιθανώς θα ανταλλάξουμε απόψεις γι' αυτό στο γεύμα εργασίας».

Σε συνέντευξή του στη βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ», ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εκφράζει την ελπίδα, ότι στη βουλγαρική πρωτεύουσα θα γίνει πολύ σημαντική πολιτική συζήτηση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο Γ. Σέφερ αναφέρει ότι στη Σόφια θα συζητηθούν το πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη του, ζήτημα της στρατιωτικής μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ, η πολιτική «ανοιχτών θυρών», οι σχέσεις της συμμαχίας με την Ουκρανία και τη Γεωργία.

Παράλληλα επιχείρησε να προσγειώσει τις «φιλοδοξίες» για μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα: «Δε βλέπω το ΝΑΤΟ να μεταμορφώνεται σε σύστημα παγκόσμιας ασφάλειας, διότι δεν έχουμε ούτε τέτοια φιλοδοξία, ούτε τα χρήματα για το σκοπό αυτό, ενώ προσδοκώ να έχουμε περισσότερους συμμάχους και εταίρους σε παγκόσμια κλίμακα. Το ΝΑΤΟ είναι πολιτικο-στρατιωτική Συμμαχία και όχι μόνο στρατιωτική», είπε. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επαίνεσε τη Βουλγαρία για τη δίχρονη συμμετοχή της στη Συμμαχία. Ο Γ. Σέφερ είπε ότι «στη Ρίγα δε θα λάβουμε απόφαση για νέα διεύρυνση της Συμμαχίας, αλλά θα σταλεί μήνυμα προς τις υποψήφιες χώρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Σόφια θα συζητηθούν επίσης θέματα όπως οι αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η «βοήθεια» της Συμμαχίας για την Αφρικάνικη Ενωση στην περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν, οι σχέσεις με εταίρους όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Οσον αφορά τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία, ο Γ. Σέφερ είπε ότι «πρόκειται για διμερές θέμα ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ, όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι άσχετο με το ΝΑΤΟ. Σχετίζεται, επίσης, με το θέμα πού και πώς ενεργούν οι αμερικανικές δυνάμεις. Για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι σχετικές συμφωνίες είναι διακυβερνητικές, αλλά είναι σημαντικές και για τους υπόλοιπους εταίρους στη συμμαχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ