Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Μία πατρίδα, ένας λαός

Το πνεύμα της ομοψυχίας και της ενότητας των δύο πλευρών του κυπριακού λαού, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, ανέδειξαν με τις ομιλίες τους ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος, Κιαμίλ Τούντζελ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Κύπρος: Μία πατρίδα, ένας λαός». Τοποθετήσεις που επιβεβαίωσαν ότι οι δύο κοινότητες είναι σε θέση να συνυπάρχουν αρμονικά όταν δεν επεμβαίνουν εξωγενείς παράγοντες...

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύρπιοι έζησαν μαζί για αιώνες. Εζησαν μαζί στις ίδιες πόλεις, στα ίδια χωριά. Μοιράστηκαν την ίδια τύχη. Βίωσαν από κοινού τις περιπέτειες του νησιού μας», είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι η μακρόχρονη αυτή συμβίωση «υπήρξε κατά κανόνα ειρηνική».

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Χριστόφιας, «η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και η εμφάνιση των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων» σφυρηλάτησαν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, ενώ τόνισε ότι πάντα το ΑΚΕΛ «ύψωσε φωνή υπέρ του κοινού αγώνα και της ειρηνικής συμβίωσης» των δύο κοινοτήτων, σε μία «διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, που θα εκφράζεται από ένα αδιαίρετο κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, αποστρατικοποιημένο», χωρίς τους ξένους υπηκόους που μεταφέρθηκαν παράνομα στην Κύπρο.

Αναφερόμενος εμμέσως, πλην σαφώς, στο «σχέδιο Ανάν», ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι «μία νέα προσπάθεια στο Κυπριακό δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και δεν μπορεί να έχει ως κατάληξη μία νέα επιδιαιτησία», ενώ τόνισε ότι συμφωνημένη λύση πρέπει να είναι εκείνη που θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού και θα εγκριθεί, δεσμευόμενος ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει «αγωνιστής για την επανένωση της Κύπρου, για την εξεύρεση διζωνικής δικοινοτικής λύσης του Κυπριακού».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Τουρκοκύπριος Κιαμίλ Τούντζελ, σημειώνοντας ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι απέδειξαν πολλές φορές στους αγώνες των εργαζομένων και κατά της αποικιοκρατίας ότι ξέρουν να παλεύουν μαζί και να συνυπάρχουν ειρηνικά, όταν δεν τους χωρίζουν ξένα συμφέροντα. Καταλήγοντας ο Κ. Τούντζελ σημείωσε ότι «η ευχή μου είναι να φτάσουμε σε μία λύση χωρίς νικητές και νικημένους, σε μία λύση που θα προστατεύει και τις δύο κοινότητες, όλο τον κυπριακό λαό και πιστεύω πως αυτό θα γίνει με τον κοινό αγώνα για κοινή πατρίδα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ