Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραπληροφόρηση με... υπογραφή

Αξιοποιώντας τις απαράδεκτες δηλώσεις Ρέππα, συνεχίστηκε και χτες με αμείωτη ένταση η αντιΚΚΕ επίθεση από πολλά έντυπα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ιδιο και το «βιολί» και ο «χαβάς» της πλειοψηφίας του Τύπου χτες σε ό,τι αφορά στα δημοσιεύματα για το ΚΚΕ, που έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν τα όσα κατήγγειλε στο άρθρο του στον κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης. Αφορμή και «πάτημα» έδωσαν φυσικά οι προχτεσινές αντικομμουνιστικές δηλώσεις Ρέππα. Μακριά και έξω από κάθε έννοια αντικειμενικότητας ή ακόμα και πολεμικής στη βάση των θέσεων και των προτάσεων του ΚΚΕ, πολλά από τα όσα γράφτηκαν μπορούν να χαρακτηριστούν αποκυήματα φαντασίας, οι συντάκτες μάλιστα των οποίων έχουν το θράσος να τα αποδίδουν και σε «ασφαλείς πληροφορίες».

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα πώς συνεχίστηκε χτες η αντιΚΚΕ επίθεση από τις σελίδες του ημερήσιου αθηναϊκού Τύπου, αυτή τη φορά με αφορμή τα όσα κατήγγειλε στο άρθρο του ο Μ. Κοψίδης.

Η «Καθημερινή» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της «Επίθεση ΚΚΕ κατά δημοσιογράφων», το οποίο αρχίζει με την απαγγελία της κατηγορίας στο ΚΚΕ ότι «δεν είναι καινούριο φαινόμενο η επίθεση εναντίον δημοσιογράφων από στελέχη του ηγετικού πυρήνα του ΚΚΕ», ωστόσο, όπως αναφέρει, οι καταγγελίες «ήταν μεμονωμένες κάθε φορά, τώρα η πρωτοφανής καταγραφή ομάδας δημοσιογράφων δημιουργεί ευλόγως την εντύπωση κατάρτισης "μαύρης λίστας" από την ηγεσία του ΚΚΕ».

Να σημειωθεί πως τα περί «μαύρης λίστας» επαναλαμβάνονται σχεδόν πανομοιότυπα σε όλα τα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων. Τα «ΝΕΑ» άλλωστε προβάλλουν στον υπέρτιτλο «Για τη "μαύρη λίστα" δημοσιογράφων» και συνεχίζουν στον τίτλο «Αντίδραση της ΕΣΗΕΑ», η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα συζητήσει το θέμα, όπως διευκρινίζεται παρακάτω.

«Μαύρη λίστα» είναι και ο υπέρτιτλος του θέματος στο «Βήμα» που τιτλοφορείται «Αντιπαράθεση μεταξύ ΚΚΕ και κυβέρνησης». Στον πρόλογο του θέματος επιχειρείται μια λαθροχειρία. Διαβάζουμε: «Σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΚΚΕ και κυβέρνησης εξελίσσεται το θέμα της σύνταξης και δημοσιοποίησης λίστας "αντιπαθητικών" για το ΚΚΕ δημοσιογράφων από τον υπεύθυνο Τύπου του κόμματος κ. Μ. Κοψίδη». Η διαστρέβλωση είναι προφανής, ο Μ. Κοψίδης δημοσίευσε άρθρο και όχι μαύρη λίστα «αντιπαθητικών». Το όλο θέμα δεν τίθεται στη βάση της συμπάθειας ή αντιπάθειας, αλλά στη βάση του ποιοι, πώς και γιατί αποσιωπούν, διαστρεβλώνουν ή κατασκευάζουν ειδήσεις για το ΚΚΕ.

«Εμμένει το ΚΚΕ στη μαύρη λίστα» είναι ο... πρωτότυπος τίτλος του σχετικού θέματος που δημοσιεύτηκε στην «Εξουσία», η οποία διακηρύσσει ότι «ο Μ. Κοψίδης επιμένει στους ισχυρισμούς του» και ότι «η ενέργειά του δεν είναι τυχαία», χωρίς περαιτέρω σχολιασμό αυτού του τελευταίου.

«Κατάπτυστη η λίστα» είναι ο τίτλος του θέματος στο «Καρφί», το οποίο κάνει λόγο «για σύνταξη και δημοσιοποίηση λίστας», μια φράση που συναντήσαμε αυτούσια και στο «Βήμα». Το «Καρφί» αφιερώνει μια ολόκληρη σελίδα στο ΚΚΕ, απαύγασμα... αντικειμενικής πληροφόρησης, στην οποία διαπιστώνει - άγνωστο πού εδράζει τις διαπιστώσεις του - «αμηχανία και πανικό στο ΚΚΕ από τις συνεχείς ειδήσεις που "γεννά" η εντεινόμενη εσωκομματική κρίση, με αφορμή τις συνεργασίες» κ. ά.

Το «Καρφί» παρουσιάζει το ΚΚΕ ούτε λίγο ούτε πολύ ως κόμμα υπό διάλυση, αποτυπώνοντας προφανώς στο χαρτί τους μύχιους πόθους των ιθυνόντων της εφημερίδας. Συνεχίζει το «ρεπορτάζ» χρεώνοντας στο ΚΚΕ προσπάθεια «να κλείσει στόματα» ενόψει συνεδρίου και «να φοβίσει δημοσιογράφους», υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ «συντηρεί στο ψυγείο τον Μ. Κωστόπουλο, στερώντας του τη δυνατότητα να πει και το παραμικρό, αφού θα εκληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή ως "ατόπημα"», αυτό το τελευταίο μάλιστα το αποδίδει σε «σχόλια εντός ΚΚΕ» και το παραθέτει σε εισαγωγικά. Τέλος το «Καρφί» εγκαλεί τον Μ. Κοψίδη γιατί «δεν αισθάνεται την ανάγκη να εξηγήσει αλλά αντίθετα εμμένει στην κατάπτυστη θέση» και προειδοποιεί το ΚΚΕ ότι «ήρθε η ώρα ο δημοσιογραφικός κόσμος να υπερασπιστεί την επαγγελματική του τιμή με κάθε πρόσφορο και δημοκρατικό μέσο».

Κατόπιν επισταμένης έρευνας και ο συντάκτης του θέματος της «Αυγής» ανακάλυψε «Κρίση χωρίς όρια» στο ΚΚΕ, όπως τιτλοφορείται. Μάλιστα αποδίδει σ' αυτήν ακριβώς την κρίση και την «επιλογή της ηγετικής ομάδας να επιτεθεί απροκάλυπτα και ονομαστικά σε δημοσιογράφους»!

«Διαφωνίες, επικείμενες διαγραφές και μαύρη λίστα» ανακαλύπτει και η «Αθηναϊκή». «Αποδοκιμάζεται η "μαύρη λίστα", το ΚΚΕ επιμένει» είναι ο τίτλος του θέματος της «Ελευθεροτυπίας», όπου παρατίθενται οι δηλώσεις του Δ. Ρέππα και η ανταπάντηση του Μ. Κοψίδη.

«Ρέππας: Μακαρθισμός από το ΚΚΕ» είναι ο τίτλος στο θέμα του «Εθνους».

«Λίστες δημοσιογράφων - ΚΚΕ: "Η κυβέρνηση πίσω από τα δημοσιεύματα για κρίση στον Περισσό"». Είναι ο τίτλος στο θέμα του «Ελεύθερου Τύπου», όπου διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Το θέμα των σχέσεων του ΚΚΕ με τον Τύπο είναι εξαιρετικά ακανθώδες, καθώς ο Περισσός έχει επιδείξει κατά καιρούς αψυχολόγητη ενόχληση για δημοσιεύματα ή πληροφορίες που μεταδίδονται και αφορούν τα εσωτερικά του». Η ενόχληση βέβαια του ΚΚΕ όταν υπάρχει προκαλείται αποκλειστικά και μόνο από την κατασκευή πληροφοριών, τη διαστρέβλωση και την αποσιώπηση των θέσεών του κι όχι από ειδήσεις που είναι πράγματι ειδήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ