Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστροφή στα «καθ' ημάς» του υπουργού Δικαιοσύνης

Τέλος στην εμπλοκή του στο σίριαλ με τις αστυνομικές ταυτότητες αποφάσισε να βάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, δήλωσε απλώς για το θέμα αυτό ότι «αν έχουν ακουστεί διάφορες γνώμες, κρούουν θύρες ανοιχτές», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις πρόσφατες δραστηριότητες του υπουργείου του απέναντι σε ζητήματα που αφορούν την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Ως πρώτο ζήτημα ανέδειξε τη σωφρονιστική πολιτική και, ειδικότερα, την αποσυμφόρηση των φυλακών, «με την αποκατάσταση του ειδικού καταστήματος κράτησης νέων Αυλώνα (όπου κρατούνται 300 ανήλικοι), τον εκσυγχρονισμό της φυλακής Κασσάνδρας και την ολοκλήρωση των μέτρων ασφάλειας των φυλακών Κασσαβέτειας και Κέρκυρας» και συγχρόνως «τη μεταφορά 100 ατόμων στη νεοανεγερθείσα πτέρυγα της φυλακής Ναυπλίου και 30 ατόμων στην ανακαινισθείσα φυλακή Κορίνθου». Πρόσθεσε ότι «μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη αναμένεται η αποπεράτωση και της άλλης πτέρυγας της φυλακής Ναυπλίου, στην οποία θα μεταφερθούν άλλοι 100 κρατούμενοι από άλλες φυλακές και περί το τέλος του Αυγούστου θα αποπερατωθεί η ανοικοδόμηση της φυλακής Μαλανδρίνου Φωκίδας, η οποία θα στεγάσει 400 κρατουμένους. Στη διάθεση του υπουργείου βρίσκεται και η επανορθωτική φυλακή Κέρκυρας, που θα φιλοξενήσει περί τους 100-150 κρατουμένους», καθώς και «τα στρατόπεδα "Ζιώγα" στην Καλαμπάκα, "Ατζάρου" στο Τσοτίλι, ένα στρατόπεδο στο Βόλο και το στρατόπεδο "305" στη Μάνδρα Αττικής, ύστερα από σχετικές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας». Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε και σε ορισμένα μέτρα για την προστασία των αποφυλακιζομένων, την απεξάρτηση τοξικομανών κρατουμένων και την ασφάλεια των σωφρονιστικών καταστημάτων με την πρόσληψη 1.300 φυλάκων.

Στόχος επίσης του υπουργείου είναι, όπως είπε, η βελτίωση και επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Προς το σκοπό αυτό συστήθηκαν τέσσερις ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές από δικαστές και δικηγόρους, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, για θέματα Οργανισμού Δικαστηρίων, αστικού και δικονομικού δικαίου, ποινικού δικαίου, ποινικής δικονομίας και διοικητικής δικαιοσύνης. Επίσης, θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο στην Κομοτηνή τμήμα επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών κυρίως πρώτου βαθμού.

Στα νομοθετικά μέτρα που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το νομοσχέδιο για «το πλασματικό ενέχυρο και άλλες συμβάσεις παροχής ασφάλειας επί κινητών πραγμάτων και απαιτήσεων, με την εισαγωγή του συστήματος καταχώρισης των ασφαλειών αυτών σε δημόσια βιβλία, έτσι που να ενισχύεται η δημόσια πίστη και η ασφάλεια των συναλλαγών, ενώ θα διευρυνθεί η πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων». Υπογράφτηκε, εξάλλου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης η Διεθνής Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αστική ευθύνη έναντι των θυμάτων διαφθοράς και ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και απόδοση στην ελληνική γλώσσα του κειμένου Συμφωνίας Συνεργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος (SECI), στην οποία μετέχουν 11 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Θα προωθηθεί, τέλος, στη Βουλή διάταξη νόμου για την αύξηση του ορίου ηλικίας πρόσληψης ιατροδικαστών, που σήμερα είναι τα 40 χρόνια.

Ο Μιχ. Σταθόπουλος είπε ακόμα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης των υπηρεσιών του, των δικαστηρίων και των λοιπών υπαγόμενων σ' αυτό μονάδων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΕΙΑ, που αφορά την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ