Τρίτη 2 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2006 - ΟΛΟΙ ΠΑΜΕ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΑΜΕ μπροστά!

Motion Team

Χιλιάδες επέλεξαν και στη Θεσσαλονίκη να πορευτούν με το ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν ξεκάθαρα πως στο δρόμο της σύγκρουσης και της ρήξης με τον ιμπεριαλισμό, χτίζεται η ενότητα της εργατικής τάξης. Ηταν εκεί, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όλοι όσοι επέλεξαν με αγώνες να τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Σικάγου, του Μάη του '36, των 200 εκτελεσμένων της Καισαριανής, όλων όσοι θυσιάστηκαν για να γυρίσει ο τροχός και να 'ρθει στο προσκήνιο η εργατική τάξη με τους συμμάχους της.

Αντάμωσαν στην κορυφαία τούτη εκδήλωση της εργατικής τάξης, που μαρτυρά πως ολοένα και περισσότερες δυνάμεις συσπειρώνονται στο μέτωπο αντίστασης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Βιομηχανικοί εργάτες, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους ξωμάχους του κάμπου, που, κόντρα στις αποφάσεις της ΕΕ που τους ξεκληρίζει, παλεύουν να μείνουν στον τόπο τους, να καλλιεργούν την εύφορη γη τους και να ζουν από αυτή. Μαζί με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που συνθλίβονται κάτω από τις αλυσίδες των πολυεθνικών, με τους συνταξιούχους να κρατούν σταθερά ψηλά τη σημαία του αγώνα, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους απογόνους του ΔΣΕ, τους αγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος.

Ολοι μαζί, με τη νεολαία, τους αυριανούς επιστήμονες και εργάτες, περπάτησαν με βήμα σταθερό, περήφανο και ανυπότακτο. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», βροντοφώναξαν από την πόλη που ο λαός της έδωσε και εξακολουθεί να δίνει γερά χαστούκια στις ΝΑΤΟικές ορδές του θανάτου. Και συνάμα χαιρέτισαν τους λαούς που αντιστέκονται στη λαίλαπα του ιμπεριαλισμού.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Χουάν Κάρλος Φρόμετα, μέλος της ΠΣΟ, ο Βασίλης Αρτεμίου εκπρόσωπος της ΑΔΕΣ, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ και γγ του Συνδικάτου Πωλητών Οδηγών Εμφιαλωμένων Ποτών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Τοπικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και γγ του ΕΚΘ, που σημείωσε: «Τιμούμε το μέλλον της τάξης μας και των παιδιών της. Παλεύουμε για οικονομία στην υπηρεσία των αναγκών του λαού μας, για εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, όλου του λαού. Δυναμώνουμε το Μέτωπο το πανεργατικό, το μέτωπο το λαϊκό, ενάντια στην εκμετάλλευση».

Απ' όποια γωνιά κι αν την κοίταγες αυτήν τη διαδήλωση, δεν μπορούσες να κρύψεις ένα: Οτι ο εργατόκοσμος της πόλης του Μάη του '36 συνεχίζει να βαδίζει στα χνάρια ενός αγώνα που δίνεται με όρους «τάξη ενάντια σε τάξη»! Κάτι που σήμερα σημαίνει: Συσπείρωση στο ΠΑΜΕ για να 'χει νόημα - περιεχόμενο αυτός ο αγώνας

Motion Team

Απ' όποια γωνιά κι αν την κοίταγες αυτήν τη διαδήλωση, δεν μπορούσες να κρύψεις ένα: Οτι ο εργατόκοσμος της πόλης του Μάη του '36 συνεχίζει να βαδίζει στα χνάρια ενός αγώνα που δίνεται με όρους «τάξη ενάντια σε τάξη»! Κάτι που σήμερα σημαίνει: Συσπείρωση στο ΠΑΜΕ για να 'χει νόημα - περιεχόμενο αυτός ο αγώνας
Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης διάβασε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣΕΜ.

Σε πορεία σύγκρουσης

Μετά τη συγκέντρωση σήκωσαν τα λάβαρα, άπλωσαν τα πανό και τις πικέτες που αποτύπωναν τις διεκδικήσεις τους και τράβηξαν μπροστά. Μπροστά οι αγρότες, πάνω στα τρακτέρ, πίσω η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, κι ακολουθούσαν τα εργατικά συνδικάτα με συσπειρωμένους κάτω από τα πανό τους χιλιάδες εργαζόμενους. Οικοδόμοι, Εμποροϋπάλληλοι, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Οδηγοί, Κλωστοϋφαντουργοί και Βαφείς, Εργάτες Μετάλλου και Δέρματος, εργαζόμενοι στις Χημικές Βιομηχανίες και στα Λιπάσματα, Καπνεργάτες, εργαζόμενοι στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών. «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», διαδήλωναν. Εξω από το αμερικάνικο Προξενείο έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Καμιά συμμετοχή καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί».

Η πορεία κατέληξε στο μνημείο του Καπνεργάτη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.


Motion Team


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ