Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Υποβαθμίζει» τη συνάντηση η κυβέρνηση...

Μικρές «προσδοκίες» για τα αποτελέσματα της αυριανής συνάντησης Καραμανλή - Ερντογάν καλλιεργεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας μάλιστα να υποβαθμίσει τη σημασία των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου στη Θεσσαλονίκη.

Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει τα χειρότερα, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός έρχεται στη Θεσσαλονίκη με τον αέρα της ένθερμης υποστήριξης εκ μέρους της Κ. Ράις σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορεία της. Η στάση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον Κ. Καραμανλή να θέσει στον Τ. Ερντογάν την εκπλήρωση των «ευρωπαϊκών δεσμεύσεων» σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και το Αιγαίο (casus belli, παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, κ.ο.κ). Ακριβώς γι' αυτό, η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι η «προσαρμογή» στις αμερικανικές αξιώσεις, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να δικαιολογήσει την ενίσχυση των (ανισότιμων) διμερών σχέσεων στο όνομα των οικονομικών σχέσεων, των επενδύσεων και των αγωγών ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφευγε επίμονα να αναφέρει το παραμικρό χτες όσον αφορά την «ατζέντα» μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, ενώ σε καμία περίπτωση δεν άφησε να φανεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και το Αιγαίο.

«Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν και τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και βεβαίως θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ήταν η λακωνική και επαναλαμβανόμενη απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει την πολιτική της στα ελληνοτουρκικά, επικαλούμενη... την ενίσχυση των εξαγωγών προς τη γειτονική χώρα, στοιχείο που προβάλλεται ως σημαντικός παράγοντας για την ειρήνη και φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύεται η στρατηγική σημασία της συνεργασίας στον αγωγό φυσικού αερίου, αλλά και η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finance Bank από την Εθνική Τράπεζα. Χαρακτηριστική αυτής της «προσέγγισης» είναι χτεσινή δήλωση του Ευρ. Στυλιανίδη: «Εχουμε τη σκληρή στάση της Τουρκίας, η οποία αρνείται να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις - όσον αφορά στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα - αλλά έχουμε και δύο σημαντικές εξελίξεις. Η μία από αυτές η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που δημιουργεί ένα πεδίο κοινών οικονομικών, ενεργειακών και στρατηγικών συμφερόντων των δύο χωρών και δεύτερο μια πρώτη σημαντικότατη επένδυση από την Εθνική τράπεζα στην τουρκική αγορά», είπε (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση φρόντισε να διαμηνύσει, μέσω διαρροών στον Τύπο, στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να περιμένει χειρονομίες καλής θέλησης όσον αφορά στην επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

«Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει, γιατί κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με το τουρκικό Σύνταγμα και την αρχή της λαϊκότητας», φέρεται να δήλωσε ο Αμπ. Γκιουλ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

  • Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν δημοσίευμα ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ απέκλεισε - κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ντόρα Μπακογιάννη στη Σόφια - το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η θρησκευτική εκπαίδευση στην Τουρκία παρέχεται σύμφωνα με το Σύνταγμα και ότι η Αγκυρα πρότεινε να υπαχθεί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέρριψε την πρόταση. Αργότερα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αλλά το μήνυμα είχε σταλεί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ