Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στρώνουν το έδαφος για νέα μέτρα...

Ο Γ. Αλογοσκούφης απέφυγε να απαντήσει αν υπάρχει σχεδιασμός για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων στο όνομα της αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο

Το θέμα της λήψης νέων αντιλαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση καταστάσεων που θα προκύψουν από μια επιδείνωση της υπαρκτής και σήμερα κρίσης με τις τιμές του πετρελαίου φαίνεται ότι είναι μέσα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αφού η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πιέσεων εναντίον του Ιράν - και όχι μόνο - εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις τιμές στο αργό σε παραπέρα άνοδο. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από την, επί της ουσίας, άρνηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου. Προσεκτικός στις τοποθετήσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης απαντούσε ότι «δεν προκύπτει αυτή τη στιγμή θέμα αναθεώρησης των στοιχείων του προϋπολογισμού», ενώ όταν ρωτήθηκε από τον «Ρ» αν υπάρχει σχετικός κυβερνητικός σχεδιασμός περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με σενάρια τρόμου». Με άλλα λόγια, το ερώτημα τι θα πράξει η κυβέρνηση, στην περίπτωση που οι τιμές στο πετρέλαιο ξεφύγουν και από τα σημερινά επίπεδα, το άφησε αναπάντητο. Πάντως, σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, μίλησε για «δύο κινδύνους» που απειλούν την ελληνική οικονομία, κατονομάζοντας την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την άνοδο των επιτοκίων. Γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση, μεθοδικά προετοιμάζει το έδαφος σήμερα για να δικαιολογήσει τα νέα, συμπληρωματικά, αντιλαϊκά μέτρα που ενδέχεται να εφαρμόσει αύριο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι, ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές, φέτος δεν πρόκειται να γλιτώσουμε την αύξηση του ειδικού φόρου πετρελαιοειδών κατά 5%, καθώς, για μια ακόμη φορά ο υπουργός, επικαλέστηκε την ανάγκη συμμόρφωσης της χώρας στις κοινοτικές αποφάσεις.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομίας - αναπολώντας προφανώς τις καλές μέρες του ΠΑΣΟΚ, την προπαγάνδα του οποίου αντιγράφει - επιχείρησε να πείσει την κοινή γνώμη, ότι, σε μια εποχή βίαιης επίθεσης κατά των λαϊκών εισοδημάτων, οι μισθοί στην Ελλάδα... ανεβαίνουν. Παρέθεσε μάλιστα και ...στοιχεία, (επικαλούμενος μεθοδολογία της «Γιούροστατ») σύμφωνα με τα οποία ο μέσος ακαθάριστος μισθός της Ελλάδας ως προς την Ευρωζώνη, από 91,2% το 2004, αυξήθηκε στο 93,5% το 2005. Παράλληλα - προκαλώντας το κοινό αίσθημα - ισχυρίστηκε ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα (μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών) τη διετία 2004 - 2005 αυξήθηκε σε μέσο όρο κατά 4,3%, έναντι αύξησης 1,8% την οκταετία 1996 - 2003! Βέβαια, αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία για την εξέλιξη των κερδών, ισχυριζόμενος, αρχικά, ότι τα κέρδη εμφανίζονται από κοινού με το εισόδημα των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ, μετά από πιέσεις, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών αυξάνονται!

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ανέργων της Νάουσας, τα οποία, όπως είπε, μπορούν να αποτελέσουν οδηγό και για άλλους νομούς που πλήττονται από υψηλή ανεργία, στα πλαίσια «ολοκληρωμένου σχεδίου» που έχει επεξεργαστεί από κοινού με τον υπουργό Απασχόλησης. Φρόντισε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «δε θεωρώ ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μπορεί να γίνουν κανόνας, θα γίνεται χρήση του μέτρου μόνο σε ύστατη ανάγκη, με φειδώ και υπό ορισμένες προϋποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ