Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Πληθαίνουν οι καταγγελίες κατά των τραπεζών

Πιστωτικές κάρτες, δάνεια και ελαττωματικά προϊόντα, στις πρώτες θέσεις της «μαύρης λίστας» του ΚΕΠΚΑ

Οι πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια (δηλαδή οι τοκογλυφικοί όροι δανεισμού και οι διάφορες προμήθειες που επιβάλλονται με τα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων) μαζί με τα ελαττωματικά προϊόντα συγκεντρώνουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά στο σύνολο των καταγγελιών και παραπόνων των καταναλωτών που δέχτηκε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στο διάστημα από το Γενάρη μέχρι και τον Απρίλη του 2006. Πρώτο, όμως, σε ποσοστό καταγγελιών «φιγουράρει» το θέμα του τέλους δεύτερης κατοικίας στη Χαλκιδική με 38,33% από 5,01% που συγκέντρωσε το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Σχολιάζοντας το θέμα, το ΚΕΠΚΑ κάνει λόγο για χαράτσι της Νομαρχίας Χαλκιδικής, για παράνομη και αντισυνταγματική πρακτική.

Οσον αφορά στις πρακτικές (σ.σ. διάβαζε τοκογλυφικές επιδόσεις) των τραπεζών, το Κέντρο επισημαίνει ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να ακυρώνουν στην πράξη δικαστικές αποφάσεις.

Ακόμα, αύξηση παρουσιάζουν τα παράπονα καταναλωτών σχετικά με τις εγγυήσεις που υποτίθεται ότι παρέχονται για εξυπηρέτηση μετά την πώληση προϊόντων κυρίως στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και σε αυτοκίνητα. Οπως επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ, με διάφορα τερτίπια προσπαθούν να μην ανταποκριθούν στις ευθύνες τους για ελαττωματικά είδη που πωλούν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να πληρώνουν για επισκευές συσκευών και αυτοκινήτων αν και βρίσκονται ακόμα στην περίοδο που προβλέπει η εγγύηση. Συχνά παρατηρείται να μην αναγνωρίζεται διεθνής εγγύηση όταν το προϊόν έχει αγοραστεί στο εξωτερικό, η χρέωση επίσκεψης τεχνικού για την επισκευή ή η χρέωση ανταλλακτικών.

Στη «μαύρη λίστα» του ΚΕΠΚΑ ακολουθούν οι καταγγελίες των καταναλωτών για τους εναλλακτικούς παρόχους σταθερής τηλεφωνίας (δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις), τα ακατάλληλα τρόφιμα, τα γυμναστήρια και ινστιτούτα αδυνατίσματος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ