Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Μετασχηματίζεται σε «έμπορα»

Με «12 πρωτοβουλίες» που παρουσιάστηκαν χτες, η κυβέρνηση καταργεί κάθε κοινωφελή δραστηριότητα της ΔΕΗ προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για τους μετόχους

Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών, μείωση εξόδων και μείωση προσωπικού είναι μερικοί από τους βασικούς στόχους της ΔΕΗ ΑΕ μέχρι το 2010, σύμφωνα με το σχέδιο μετασχηματισμού της Επιχείρησης που παρουσίασε χτες στους αναλυτές η διοίκησή της. Βασικό στοιχείο του μετασχηματισμού αυτού (πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ») είναι η μετατροπή της ΔΕΗ σε μια επιχείρηση που θα «δημιουργεί αξία για τους μετόχους». Τρεις είναι οι στρατηγικοί της στόχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια: Ο μετασχηματισμός της εγχώριας δραστηριότητας, οι μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και η εκμετάλλευση ευκαιριών εταιρικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δ. Μανιατάκης, μέσα από 12 πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα μετασχηματισμού, η επιχείρηση θα οδηγηθεί:

  • Από την Κοινή Ωφέλεια στις απαιτήσεις κερδοφορίας.
  • Από το μονοπώλιο στον ανταγωνισμό.
  • Από το χαμηλό ενεργειακό κόστος στο υψηλό.
  • Από τη διαχείριση υποδομών στο μάνατζμεντ αλλαγών.

Οι αλλαγές προβλέπουν και μείωση του προσωπικού κατά 1.500 με 1.600 άτομα μέχρι το 2010, που σε συνδυασμό με τους στόχους αύξησης της παραγωγής και της κερδοφορίας οδηγούν με ακρίβεια σε μια υπερεντατικοποίηση του προσωπικού και στην αύξηση της εξάρτησης της Επιχείρησης από εργολάβους.

Με το μετασχηματισμό που οραματίζεται η διοίκηση, εκτιμά ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα προσθέσει 2,2 δισ. ευρώ στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Η διοίκηση δεν αναφέρθηκε σε αύξηση των τιμολογίων. Είναι όμως πασιφανές ότι η προβλεπόμενη αύξηση κερδών και μάλιστα μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, «ανταγωνιστικό» και «απελευθερωμένο», περνά μέσα από τη ριζική αύξηση των οικιακών τιμολογίων. Οι αναφορές που έγιναν στην πολύ χαμηλή τιμή που ισχύει σήμερα, συμπληρώνουν την εικόνα, όπως εξάλλου και η πρόσφατη κυβερνητική δέσμευση για «ρήτρα καυσίμου» στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που οδηγεί σε μια πρώτη αύξηση έως και 8%-9%.

Με στόχο τη «δημιουργία αξίας» για τους μετόχους, την αύξηση των «χαμηλών» τιμολογίων και την επέκτασή της σε ξένες αγορές, η ΔΕΗ ΑΕ αποτελεί μια ευκαιρία για κάθε κεφαλαιοκράτη και μια χαμένη αξία για τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ