Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Εθνικό πένθος για τα 113 θύματα

Συγγενείς των θυμάτων σε απόγνωση

Associated Press

Συγγενείς των θυμάτων σε απόγνωση
ΜΟΣΧΑ και ΕΡΕΒΑΝ.--

Εθνικό πένθος κήρυξαν για την 5η Μάη οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Αρμενίας μετά το θάνατο 113 ανθρώπων από τη συντριβή αεροσκάφους «Ερμπας Α320» της αρμενικής «Armavia» («Αρμάβια»)που εκτελούσε την πτήση 967 από την αρμενική πρωτεύουσα Ερεβάν προς το γνωστό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι, μεταφέροντας 105 επιβάτες και 8μελές πλήρωμα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Το «Ερμπας» επρόκειτο να προσγειωθεί στο Σότσι λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα. Ο πύργος ελέγχου, λόγω του ότι οι καιρικές συνθήκες στο έδαφος ήταν κακές, με πυκνή ομίχλη και σφοδρή βροχόπτωση, ζήτησε από τον πιλότο του να κάνει κύκλους. Κάνοντας μια στροφή για να επιχειρήσει προσέγγιση και προσγείωση, το αεροσκάφος συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Στη διάρκεια της νύχτας και έως χτες βράδυ, τα σωστικά συνεργεία το μόνο που κατάφεραν να ανασύρουν ήταν νεκρούς, συντρίμμια και αποσκευές. Στο Ερεβάν, οι συγκλονισμένοι οικείοι των θυμάτων είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης. Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο NTV, τα συνεργεία του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων προσπαθούν να εμποδίσουν τη βύθιση ενός τμήματος της ατράκτου του αεροσκάφους που περιέχει το λεγόμενο «μαύρο κουτί».

Στελέχη της «Αρμάβια» είπαν σε αρμενικά ΜΜΕ ότι το αεροσκάφος, ένα από τα τέσσερα του τύπου που διαθέτει η εταιρία, ήταν σε άψογη κατάσταση και εκτελούσε πτήσεις από το αεροδρόμιο Ζβάρτνοτς από το 2004. Η χτεσινή ήταν η πρώτη συντριβή «Ερμπας Α320» σε ρωσικό έδαφος στην ιστορία και το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα σε αρμενική αεροπορική εταιρία από το 1972.

Αρμένιοι πιλότοι εκτιμούσαν, με βάση τα πτητικά δεδομένα, ότι το αεροσκάφος έπεσε ξαφνικά, από ύψος 280 μέτρων, στη θάλασσα. «Ο,τι κι αν συνέβη, συνέβη πάρα πολύ γρήγορα», εκτίμησε ένας πιλότος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ