Σάββατο 6 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Εκδοτική Αθηνών: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (Από τον Ομηρο έως τις μέρες μου». Εξαιρετική σύνοψη της ιστορίας της ελληνικής λογοτεχνίας, από τα ομηρικά έπη έως την πρόσφατη παραγωγή, για τις τάσεις και τους συγγραφείς έως τη δεκαετία του 1980. Βιβλίο - «εργαλείο» γνώσης, με έξι κεφάλαια, γραμμένα από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Φάνη Κακριδή, Βλάσιο Φειδά, Αθανάσιο Καραθανάση, Γιάννη Μαυρομάτη, Βίκη Πάτσιου και τον κριτικό Αλέξη Ζήρα.

- «Κέδρος»: Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ «Ερνέστο Γκεβάρα, γνωστός και ως "Τσε"» (μετάφραση Βασιλική Κνήτου. Ο διακεκριμένος συγγραφέας, δημοσιογράφος Τάιμπο, μετά από οκτάχρονη έρευνα σε 1.300 «πηγές» - τα ημερολόγια του Τσε για την Αφρική και Βολιβία, κείμενα, επιστολές, άρθρα, ποιήματα, ομιλίες, διαλέξεις του, κλπ. - εξέδωσε το 1996 αυτή τη σημαντική βιογραφία. Η παρούσα έκδοση είναι εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία). Βασίλειος Χριστόπουλος «Κι εσύ Ελληνας, ρε;» (καυστικό μυθιστόρημα).

- «Μεταίχμιο»: «Λογοτεχνικό ταξίδι στο Βυζάντιο» (ανθολογία από τον ποιητή Στρατή Πασχάλη κειμένων κορυφαίων Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων: Σολωμού, Βιζυηνού, Παπαδιαμάντη, Παλαμά, Καβάφη, Σικελιανού, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Κόντογλου). Ρίτσαρντ Καπισίνσκι «Ταξίδια με τον Ηρόδοτο» (μετάφραση Ζώγια Μαυροειδή. Ο συγγραφέας με αρχαία κείμενα παραπέμπει σε σύγχρονα πολιτικο-ιστορικά γεγονότα στην Ασία και Αφρική). «Μια πόλη στη λογοτεχνία - Λάρισα» (επιλογή λογοτεχνικών κειμένων για τη Λάρισα από τον Θωμά Ψύρρα. Φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα και της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας). Σέσαρ Αϊρα «Canto castrato» (μετάφραση Γεωργία Ζακοπούλου. Ιστορικό μυθιστόρημα, για τον καστράτο λυρικό τραγουδιστή Μικίνο, που μάγευε βασιλιάδες και αριστοκράτες τον 18ο αιώνα).

- Παπαδήμας: Κ. Δ. Γεωργούλη «Αριστοτέλους πρώτη φιλοσοφία («Τα μετά τα Φυσικά». (Ο Κ. Γεωργούλης το 1935 μετέφρασε και έγραψε την εισαγωγή για «Τα μετά τα Φυσικά» του Αριστοτέλη, παραθέτοντας πίνακες όρων και λέξεων. 5η έκδοση). Τζον Σάντγουικ «Γραμμική Β` και συγγενικές γραφές» (μετάφραση Νίκου Κονομή, επιμέλεια Α. Στεφανή. Μελέτη για την αποκρυπτογράφηση και ερμηνεία της Γραμμικής Β` στις μινωικές πήλινες πινακίδες από τον Μιχαήλ Βέντρις, το 1952. Ο συγγραφέας - συνεργάτης του Βέντρις περιγράφει και τις άλλες συγγενικές γραφές, την ανεξιχνίαστη ακόμη Γραμμική Α` και μια κυπριακή, «δάνειο» της Γραμμικής Α`).

- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Ιωάννης Λυριτζής «Αρχαιολογία και περιβάλλον» (μελέτη του καθηγητή Αρχαιομετρίας, Φυσικής και Αρχαιολογίας για τη μεταβολή της θαλάσσιας στάθμης στη Μεσόγειο και την υφήλιο τα τελευταία 20.000 χρόνια, τις μακραίωνες δραστηριότητες του ανθρώπου - εμπόριο, εξερεύνηση, μετανάστευση - και τις επιδράσεις τους στο περιβάλλον).

- «Αγρα»: Αντόνιο Ταμπούκι «Το παιχνίδι της αντιστροφής» (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης συλλογή 8 διηγημάτων). Αννα Μπερνς «Αντίλαλοι (Σπασμοί πολέμου)» (μετάφραση Παλμύρα Ισμυδίου, μυθιστόρημα για την καθημερινή βία). Ολιβιέ Ρολέν «Χάρτινη τίγρη» (μετάφραση Αννα Τσέα, μυθιστόρημα). Αλέν Μπαντιού «Περιστάσεις 1 και 2» (μετάφραση Σάββας Μιχαήλ. Πολιτικά κείμενα για το Κόσσοβο, την 11η Σεπτεμβρίου, τους Σιράκ - Λεπέν, τον σημερινό πόλεμο κατά της Σερβίας, το Ιράκ, το ρόλο Γερμανίας και Γαλλίας κ.ά.). Νάνσι Χιούστον «Dolce Agonia» (μετάφραση Ειρήνη Τσολακέλλη, μυθιστόρημα).

- Ακης Παρτζίλης «Σκηνογραφία» (λεύκωμα σκηνογραφιών του ταλαντούχου Κύπριου σκηνογράφου στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, και το θέατρο «Ενα»).

- Καπόν: «Ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου. Η περιπέτεια μιας γέφυρας)» (συλλογικό φωτογραφικό και κειμενικό λεύκωμα για την κατασκευή της γέφυρας, την προϊστορία και ιστορία της και τις περιπέτειές της).

- Νίκος Κ. Χριστάκος «Γιάννης Σαλλάς (ηγέτης Μ. Ανατολής και ΔΣΕ)» (έκδοση «Νέας Ικαρίας»).

- Βασίλης Δημουλάς «Τα εχέμυθα της εσπέρας» (ποίηση).

- Νίνα Τσακνή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα παρελθόντων ετών».

- Μαρία Σιδέρη «Δεκατέσσερα χρόνια» (μυθιστόρημα, εκδόσεις «Ερμής»).

- Μαρία Σιδέρη «Χρόνια οδύνης» (εκδόσεις «Μοχλός»).

- «ΚΨΜ»: Θωμάς Μανόπουλος «Ψάχνοντας στο απέραντο γαλάζιο».

- Δημήτρης Κατσορίδας «ΠΑΣΟΚ: Από την αλλαγή στη μετάλλαξη».

- Σαβάλλας: «Θεωρίες της πολιτικής και του κράτους» (μετάφραση Μανόλης Αγγελίδης - Θανάσης Γκιούρας (συλλογική μελέτη). Συνέκδοση με το Ιδρυμα Σάκη Καράγιωργα).

- «Ιχνευτής (βιβλία και στατιστικές)» (περιοδικό έρευνας για το ελληνικό βιβλίο και τη βιβλιαγορά. Τεύχος 11, με ενδιαφέρουσες έρευνες για την πενταετία 1/1/2000 - 1/1/2005, πτωχεύσεις εκδοτικών, την ελληνική πεζογραφία και τις κυβερνητικές πολιτικές βιβλίου).

- «Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης, τεύχη 137, 138, 139).

- «Ιστορία εικονογραφημένη» (περιοδικό ιστορίας, τεύχος 450).

- «Μονόπολη» (διμηνιαίο περιοδικό ιδεών και πολιτισμού).

- (συλλογές» (περιοδικό για φιλότεχνους συλλέκτες, τεύχος 250, 251).

- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό - πολιτιστικό περιοδικό, τεύχος 166, με αφιέρωμα σε μεγάλους παλιούς και νεότερους Ισπανούς συγγραφείς).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2011-07-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-01-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-09-20 00:00:00.0)
Νέες εκδόσεις (2000-08-24 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-04-16 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ