Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
XΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Δικομματικές ευθύνες για την καταλήστευση των μικροεπενδυτών

Παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ  Αντ. Σκυλλάκου στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά

Αναβλήθηκε για σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου μετά από αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία.

Αναβλήθηκε για σήμερα η ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, αφού μετά από αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας που υπέβαλαν χτες βουλευτές της ΝΔ διακόπηκε η συνεδρίαση, γιατί δε βρίσκονταν στην αίθουσα οι απαραίτητοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου παρ' όλο που είπε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει όποιες διατάξεις του συμφωνούν με τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ. Το χρηματιστήριο, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι "ισχυρός μοχλός ανάπτυξης" και βοηθάει να συμμετέχουν οι πολίτες "στην αναπτυξιακή διαδικασία", ενώ χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου που δίνουν στη "δοτή" επιτροπή κεφαλαιαγοράς νομοθετικές αρμοδιότητες.

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης είπε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αναβάθμισε το χρηματιστήριο, ενώ για τα όσα περιέχονται στο νομοσχέδιο ισχυρίστηκε ότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων του χρηματιστηρίου.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Παρεμβαίνοντας στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τόνισε ότι πρόκειται για ανταγωνισμό ανάμεσα στα δύο κόμματα υπέρ του θεσμού του χρηματιστηρίου, ο οποίος δημιουργεί τις χειρότερες συνθήκες, ό,τι πιο αρπακτικό υπάρχει για να πάρουν οι επιχειρηματίες χρήματα από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Και υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

"Για ποιο θαύμα μπορούμε να μιλάμε; Οτι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό; Οτι διευκολύνονται ορισμένες επιχειρήσεις, οι πιο ισχυρές να επικρατήσουν σε βάρος των άλλων; Το ότι παίρνουν φθηνό χρήμα; Οτι στην πραγματικότητα οι μετοχές είναι υπερτιμημένες και αντί να δανειστούν από τράπεζες βρίσκουν τον εύκολο τρόπο να παίρνουν χρήματα από τον κοσμάκη και οι επιχειρηματίες να διευκολύνονται; Μήπως κάνουν επενδύσεις; Ας μας πει ο υπουργός από τα τόσα τρισεκατομμύρια που παίχτηκαν τα τελευταία χρόνια πόσα έγιναν επενδύσεις και γιατί δε βλέπουμε αυτές τις επενδύσεις".

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν ευθύνες ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, αλλά και στη ΝΔ, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος γιατί "με αυτή τη λογική η κυβέρνηση να εμφανίζει ότι πάει καλά η οικονομία ή ότι ο θεσμός του χρηματιστηρίου είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της οικονομίας, όπως λέει η ΝΔ, ενθαρρύνθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος που έχασε τελικά τα λεφτά του."

Για τις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι δίνονται εξουσίες στην επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς που είναι έξω από τα όρια του Συντάγματος, ενώ υπενθύμισε πως η επιτροπή δεν έκανε τίποτα μέχρι σήμερα, για να σταματήσει κάποια ή κάποιες εταιρίες και να σταματήσει το κακό.

Οσον αφορά τις διατάξεις για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου τόνισε ότι η κυβέρνηση παραχωρεί τη διαχείριση του δημοσίου σε εταιρίες που είναι έτοιμες να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν και που πιθανόν αύριο - μεθαύριο η πλειοψηφία να ανήκει στους ιδιώτες να διαχειρίζονται περιουσία του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ