Σάββατο 6 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Υποψίες μόλυνσης σε μετάγγιση αίματος

Τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου του αίματος θα πιστοποιήσουν οριστικά αν υπήρξε μόλυνση από τον ιό του ΕΪΤΖ σε μετάγγιση αίματος που έγινε στο νοσοκομείο «Ελπίς» τον περασμένο Φλεβάρη. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται τη Δευτέρα, ενώ υπάρχουν λίγες πιθανότητες να βγουν σήμερα ή αύριο.

Η ανησυχία για τη μόλυνση στη μετάγγιση αίματος προκλήθηκε όταν εντοπίστηκε ένας αιμοδότης μολυσμένος από τον ιό του ΕΪΤΖ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε χτες ότι ο αιμοδότης έδωσε αίμα στις 17/2/2006 στο νοσοκομείο «Ελπίς». Στις 20/4/2006 ο ίδιος αιμοδότης έκανε αιματολογικές εξετάσεις, από τις οποίες προέκυψε ότι ήταν φορέας του ιού του ΕΪΤΖ.

Στη συνέχεια, ειδοποιήθηκε η αιμοδοσία του «Ελπίς» για να ελέγξει αν το αίμα του συγκεκριμένου αιμοδότη είχε χορηγηθεί σε ασθενείς. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι, πράγματι, το αίμα είχε μεταγγιστεί στις 27/2/2006 και στις 4/3/2006 σε δύο ασθενείς, ηλικίας 75 και 70 ετών αντίστοιχα. Οι δύο ασθενείς κλήθηκαν επειγόντως στο νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί οι ίδιοι.

Ο ένας από τους δύο υποβλήθηκε σε εξετάσεις στις 5/5/2006 και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε μολυνθεί, ενώ ο δεύτερος δε βρέθηκε ακόμα για να προσέλθει για έλεγχο. Επιστήμονες εκτιμούν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, και ο δεύτερος ασθενής θα είναι αρνητικός, καθώς έλαβε το ίδιο αίμα. Καταλήγουν σε αυτή την εκτίμηση πιθανολογώντας ότι ο αιμοδότης προσβλήθηκε από τον ιό του ΕΪΤΖ μετά την αιμοδοσία της 17/2/2006. Για να καλυφθούν, όμως, όλα τα ενδεχόμενα έχει γίνει μοριακός έλεγχος του αίματος που είχε δώσει στις 17/2/2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ