Σάββατο 6 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Επιλογές
Μυθιστορηματική... Σάμος του 20ού αιώνα

Μετά τα εξαιρετικά παιδικά παραμύθια και τη συλλογή διηγημάτων «Γιατρός επαρχίας» («Κέδρος», 2004), η Ερη Ρίτσου εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Μυστικά και αποκαλύψεις», αφιερωμένο στους Καρλοβασίτες και το Καρλόβασι. Η Ερη Ρίτσου, γεννημένη στο Βαθύ, αλλά μεγαλωμένη στο Καρλόβασι, όπου εργαζόταν η αξέχαστη παιδίατρος μητέρα της Φαλίτσα Γεωργιάδου - Ρίτσου, «επιστρέφει» στο Καρλόβασι με το πρώτο της μυθιστόρημα, μεταπλάθοντας λογοτεχνικά τη ζωή των κατοίκων και την ιστορία του στον 20ό αιώνα.

Το μυθιστόρημα παρουσιάστηκε (2/5) με ομιλήτριες τη Σαμιώτισσα συγγραφέα Αλκη Ζέη και την πανεπιστημιακό, μελετήτρια της νεοελληνικής λογοτεχνίας Ερη Σταυροπούλου. Η Αλκη Ζέη, όπως είπε, από παιδί άκουγε «παρόμοιες ιστορίες» για τη Σάμο των αρχών του 20ού αιώνα. Τότε που ήταν «ανεξάρτητη ηγεμονία, με ειδικά προνόμια, ανθοφόρο εμπόριο και εργοστάσια που πλούτιζαν τα αφεντικά. Τα πρόσωπα θα μπορούσαν να είναι οι δικοί μου συγγενείς. Ο τρόπος που μιλούν, συμπεριφέρονται και ντύνονται, μου είναι πολύ οικείος». Η Α. Ζέη σημείωσε ότι μέσα από τα κεντρικά πρόσωπα περνούν συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα, όχι μόνο στη Σάμο, αλλά και στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι «το μυθιστόρημα είναι γραμμένο με αλήθεια, απλά, χωρίς μελοδραματισμούς, χωρίς στόμφο, ανθρώπινα».

«Η Ερη Ρίτσου απέδειξε ότι δεν επρόκειτο να γίνει συγγραφέας ενός βιβλίου», υπογράμμισε η Ερη Σταυροπούλου. Στο «Γιατρός επαρχίας», η Ε. Σταυροπούλου, όπως είπε, «διέκρινε την οξυμένη, δημιουργική παρατηρητικότητα της Ερης Ρίτσου. Το λεπτό χιούμορ, τη δυνατότητα να δίνει μέσα από ένα απλό επεισόδιο μια ολόκληρη ιστορία, ένα χαρακτήρα, το απόσταγμα μιας ανθρώπινης πορείας. Τη διάθεση να βοηθήσει τους αναγνώστες να ισορροπήσουν ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ. Τις ικανότητές της για σύνθεση μεγαλύτερων ιστοριών». Συνοψίζοντας την πλοκή του μυθιστορήματος, η ομιλήτρια τόνισε ότι η Ε. Ρίτσου «με το "Γιατρό επαρχίας" έβαλε τα θεμέλια» της λογοτεχνικής δουλιάς της «και με το μυθιστόρημα άρχισε να κτίζει ένα γερό σπιτικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ