Κυριακή 7 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ
Αυτή η ανάπτυξη είναι προς όφελος των πολυεθνικών

Συνέντευξη στο «Ρ» του υποψήφιου νομάρχη Ανατολικής Αττικής με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Τα μεγάλα έργα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Αττική (αεροδρόμιο, Αττική Οδός, λιμάνια, Ολυμπιακά έργα) αποτέλεσαν για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ένα βασικό επιχείρημα για να προπαγανδίσουν την πολιτική τους. Εκαναν λόγο για «ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή» και άλλα παρόμοια.

Ομως, για τους εργαζόμενους, όσο κι αν κάποια από αυτά τα έργα μπορεί να ήταν χρήσιμα, αποτελούν έναν οικονομικό βρόχο. Εκτός από τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την κατασκευή τους, πληρώνουν και για τη χρήση τους υπέρογκα χαράτσια, όπως για παράδειγμα στην Αττική Οδό που τα διόδια έχουν φτάσει ήδη τα 2,70 ευρώ. Επιπλέον, η συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ανυπαρξία βασικών έργων υποδομής για την αντιπλημμυρική προστασία και την αποχέτευση, η οικοπεδοποίηση των δασών, στην ουσία έχουν μετατρέψει το νομό σε ένα πεδίο κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου.

«Τελικά, από αυτή την ανάπτυξη», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Ρ» ο Γιώργος Πάντζας, υποψήφιος νομάρχης Ανατολικής Αττικής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας»,«οι μόνοι που έχουν ωφεληθεί είναι οι εταιρίες και οι πολυεθνικές». Νομαρχιακός σύμβουλος τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ο λαϊκός καλλιτέχνης και αγωνιστής επισημαίνει ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής «κέρδισαν» μόνο αρνητικές επιπτώσεις από αυτή την ανάπτυξη.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Πολλά μεγάλα έργα που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Αττική διαφημίζονται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως έργα σημαντικής ανάπτυξης. Τι έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι από αυτά;

-- Κατ' αρχήν να πούμε ότι τα Ολυμπιακά έργα έγιναν με χρήματα του ελληνικού λαού για να δοθούν στη συνέχεια σε ιδιώτες. Ο λαός που τα πλήρωσε θα αναγκαστεί να πληρώνει εισιτήριο εφ' όρου ζωής για να μπαίνει στα έργα. Το αεροδρόμιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις γύρω περιοχές, ενώ τα ξενοδοχεία είναι όλα ανώνυμες εταιρίες τουριστικής ανάπτυξης, οι οποίες έχουν κλείσει στο σύνολό τους τις παραλίες της Ανατολικής Αττικής, τις έχουν ιδιωτικοποιήσει και δεν επιτρέπουν στο λαό της Ανατολικής Αττικής να τις χρησιμοποιεί. Οσον αφορά την Αττική Οδό μόνο τα διόδια που πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για να μετακινηθούν, εξανεμίζουν την πενιχρή αύξηση που πήραν για το 2006. Την ίδια στιγμή, στις εκατοντάδες επιχειρήσεις ανθούν η υποαπασχόληση, οι απολύσεις, η ανατροπή κάθε έννοιας εργασιακών σχέσεων κ.ά.

Εκτός από την κατασκευή, οι εργαζόμενοι πληρώνουν και υπέρογκα διόδια για τη χρήση της Αττικής Οδού

Eurokinissi

Εκτός από την κατασκευή, οι εργαζόμενοι πληρώνουν και υπέρογκα διόδια για τη χρήση της Αττικής Οδού
-- Δηλαδή, ποιοι είναι αυτοί που έχουν ωφεληθεί ουσιαστικά από αυτά τα έργα;

-- Οι μόνοι που έχουν ωφεληθεί είναι οι εταιρίες, οι πολυεθνικές, πρόσωπα που υπηρέτησαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πρόσωπα που υπηρετούν τη σημερινή της ΝΔ. Δηλαδή, το μεγάλο κεφάλαιο. Για τους εργαζόμενους όμως υπάρχουν μόνο επιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και έχουν γίνει πολλά μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική, υπάρχει ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και κάθε φορά που βρέχει πνιγόμαστε. Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις έχουν μεγαλώσει και από τα ίδια τα έργα. Το αεροδρόμιο, για παράδειγμα, ρίχνει τα απόβλητα στους γύρω χώρους καταστρέφοντας καλλιέργειες, αφού δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, η Αττική Οδός χωρίζει στη μέση τα εδάφη της Ανατολικής Αττικής και δημιουργεί πλημμύρες και συσσωρεύει νερά, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης.

-- Τα Ολυμπιακά έργα (κωπηλατοδρόμιο, κέντρο ιππασίας, τοξοβολίας κ.ά.) χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους;

-- Δε νομίζω ότι οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής έχουν την τύχη να χρησιμοποιήσουν αυτά τα έργα, τα οποία στην ουσία έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί ή θα ιδιωτικοποιηθούν. Το θέμα είναι ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 1994 και μετά έχουν οδηγήσει γενικά στην αντιδραστικοποίηση του θεσμού. Με αποτέλεσμα σήμερα, αντί να διεκδικεί για παράδειγμα τη χρήση αυτών των έργων για τους κατοίκους, να έχει μετατραπεί σε μηχανισμό που υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ είτε αυτή είναι ανεξάρτητη.

-- Στην περιοχή την τελευταία 15ετία έχουμε σημαντική καταστροφή πολλών δασών από πυρκαγιές. Στη συνέχεια αντί για αναδασώσεις βλέπουμε οικιστική ανάπτυξη με βίλες...

-- Πέρα και κύρια από την καταστροφή των δασών στους γύρω ορεινούς όγκους, ταυτόχρονα βλέπουμε να μην παίρνεται κανένα μέτρο για την προστασία των δασών τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τους εκλεγμένους στην Αυτοδιοίκηση. Οι τελευταίοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να βάζουν και ζητήματα ένταξης στο σχέδιο πόλης και νέων δασικών εκτάσεων. Δηλαδή εκτάσεων που έχουν καεί, τη στιγμή που η πολεοδομημένη γη στην Ανατολική Αττική μπορεί να δεχτεί ακόμα χιλιάδες κατοίκους. Αρα με σύστημα γίνεται αυτό: Το ότι δε γίνεται αναδάσωση, το ότι αφήνουν εκτάσεις καμένες και δε γίνεται δεντροφύτευση. Ο στόχος είναι να τα κάνουν οικόπεδα. Πρόσφατα φυτεύσανε δενδρύλλια στη γύρω περιοχή από την Καλλιτεχνούπολη μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού. Αυτά μετά από λίγο καιρό ξεριζώθηκαν. Πιστεύω ότι αυτοί που ξεριζώνουν τα δενδρύλλια - όπου φυτεύονται και αυτά τα λιγοστά - είναι αυτοί που βάζουν και τις πυρκαγιές και θέλουν να οικοπεδοποιηθούν δασικές εκτάσεις. Και το κράτος κάνει τα στραβά μάτια μαζί με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους δημάρχους που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Υπάρχουν συμφέροντα στο θέμα της γης και μεγάλα, αλλά και προσωπικά.

-- Ποια είναι η πολιτική των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα;

-- Ο στόχος τα τελευταία 15 χρόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ο εργαζόμενος. Πώς θα δουλέψει μέχρι τα 75 του, πώς θα πάρει συντάξεις μετά τα 75, πώς οι αυξήσεις που θα του δώσουν θα είναι κάτω από τον τιμάριθμο και βασικά να είναι αυξήσεις πείνας για να πάρουν ένα δύο κιλά κρέας ετησίως, πώς ο νεολαίος που θα βγει στη ζωή δε θα πάρει ασφάλιση. Από την ακρίβεια παραμιλάνε όλοι οι μισθωτοί της πατρίδας μας και «χάσκουν» μπροστά στα κρεμασμένα αρνιά και κατσίκια στις αγορές, διότι δεν υπάρχουν χρήματα. Το μεγάλο κεφάλαιο, ο καπιταλισμός, έκανε αφαίμαξη στα εισοδήματα των εργαζομένων. Και αυτό συμβαίνει μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.

-- Για τις εκλογές του Οκτώβρη το ΚΚΕ μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και την Κομμουνιστική Ανανέωση έχουν προχωρήσει σε πανελλαδική συνεργασία. Είναι ικανή αυτή η συσπείρωση να δώσει λύση και προοπτική;

-- Η ΝΑΣ, όπως και στις περασμένες εκλογές έφερε καλά αποτελέσματα, έτσι και τώρα προχωρά με αυτή τη συσπείρωση. Με πρωτοβουλία και μπροστάρη πάντα το ΚΚΕ με τους γνωστούς αγώνες του. Ενωμένοι όλοι μαζί να κοντράρουμε τις νεοφιλελεύθερες, τις δεξιές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οσο μεγαλώνει η δύναμή μας, θα κουμπώνονται και θα μας φοβούνται περισσότερο και θα δυσκολεύονται να φτάσουν σε αντιλαϊκά μέτρα. Ηδη, υπάρχει μια συσπείρωση δυνάμεων και συνεχίζεται και για το μέλλον. Επιδιώκουμε μέσα και από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση να συσπειρώσουμε ακόμα μεγαλύτερες λαϊκές μάζες αγωνιστών, αριστερών, προοδευτικών ανθρώπων. Ωστε να προχωρήσουμε σε ένα ενωμένο αριστερό Μέτωπο ή αν θέλετε ένα Λαϊκό Μέτωπο που θα δυναμώσει τον αγώνα των εργαζομένων και θα μπει εμπόδιο στα αντιλαϊκά μέτρα και στις πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτός είναι και ο στόχος του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και των άλλων προοδευτικών δυνάμεων που συνεργαζόμαστε στη ΝΑΣ. Να συσπειρωθούν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις, ώστε να υπάρξει μια ισχυρή αντίσταση σε αυτές τις πολιτικές. Να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να δημιουργηθούν καλύτερες προοπτικές για το λαό.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ